Åbningstider

Tir-fre: kl. 12-16

Lør-søn: kl. 11-17

Mandage: lukket

Åbent mandag i uge 42

 
  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Færchfløjen 2011

Holstebro Kunstmuseums nye fløj, Færchfløjen, blev indviet den 26. februar 2011. Den danner rammen om de fleste af museets særudstillinger. Byggeriet af Færchfløjen er gjort mulig gennem en donation på 21 millioner kroner fra Færchfondet. Byggeriet indledtes i september 2009, i maj 2010 kunne der afholdes rejsegilde, og den 26. februar 2011 blev byggeriet indviet.

Det er arkitekt Hanne Kjærholm (1930-2009), der har tegnet Færchfløjen. Hun har også tegnet Holstebro Kunstmuseums bygning fra 1981 og fløjen fra 1991, der rummer Holstebro Museum.

Færchfløjen er disponeret omkring en åben gård. En række afvekslende udstillingssale med tre meters ophængshøjde grupperer sig omkring en højloftet udstillingssal med fem meters ophængshøjde.

Færchfløjen er en arkitektonisk og materialemæssig videreførelse af museumsbygningen fra 1981. Den er bygget over det samme grundmodul på 5x5 meter som 1981-bygningen. Og der er anvendt de samme materialer i de to bygninger: Ølandsfliser på gulvet, vandskurede, hvidmalede murstensvægge og vinduesrammer af aluminium. Også den glaserede flise, der danner overgangen mellem gulv og mur, er fælles for de to bygninger. Grundmodulerne er dog kombineret på nye måder ligesom variationer over og helt nye motiver er kommet til. Fløjen er på 1.200 kvadratmeter, heraf er 527 kvadratmeter underetage. 

Det centrale udstillingsrum adskiller sig dog både med hensyn til arkitektur og materialer fra det øvrige byggeri. Salen har en loftshøjde på fem meter, vægge og loft er beklædt med gipsplader, og gulvet er et egeplankegulv.

Der er ikke mange vinduer i Færchfløjen. Dagslys er svært at styre, når man laver udstilling, så derfor er den primære lyskilde i Færchfløjen kunstlys. Desuden har museet prioriteret, at der skal være så mange meter væg som muligt til kunsten. 

Kun i facaden ud mod den indre gård og i det yderste nordøstlige hjørne af museet er der vinduespartier. I det nordøstligste hjørne er indrettet et rum, hvor man i første sals højde kan sidde i Poul Kjærholms møbler og kigge ud i Museumsskoven. Rummet kaldes 'Glashjørnet'. Også her er der trægulve, og der er indsat mahognipaneler i loftets betonkupoler. En mahognivæg med skydedøre adskiller rummet fra et serveringskøkken, hvortil der dog kun er adgang ved særlige lejligheder. Køkkenet er også tegnet af Hanne Kjærholm.

I Færchfløjens underetage findes udstillingssal og -rum samt magasiner og tekniske installationer. Dertil er en forbindelsesgang til 1981-bygningens underetage. I  forbindelse med forbindelsesgangen er der mindre udstillingsrum, som rummer bl.a. 'Undrekammeret'.

Holstebro Kunstmuseum og museumskomplekset i det hele taget er et hovedværk i Hanne Kjærholms arkitektoniske arbejde. Med Færchfløjen har hun tilføjet museet en række nye arkitektoniske elementer og motiver. Dermed har hun skabt en smuk og funktionel ramme omkring museets fremtidige særudstillinger.  

Læs mere om byggeriet af Færchfløjen her.