Aktuelle

29. april 2017 kl. 14 Artist Talk
Lærke Posselt

Lærke Posselt fortæller om tankerne bag billederne på udstillingen 'Q* Flydende Køn' - serien som hun har arbejdet på i 3 år, og som afsluttes i forbindelse med udstillingen.

'Portrættet skal gerne virke som et tavst møde. På gaden ville det være lidt ubehøvlet at stirre på en queer-person, men det har beskueren mulighed for nu, da de her stærke og modige mennesker har indvilget i at stille op. Så kan beskueren prøve at forstå dem i sit eget tempo. Det er det, portrættet kan. Et tavst møde, hvor de kan kigge hinanden ind i øjnene, udvide horisonten og skabe en forståelse". Det siger fotografen Lærke Posselt i en artikel i Politiken den 6.12.2016 om portrætterne i serien 'Q* Flydende Køn', som hun lige nu udstiller på Holstebro Kunstmuseum.

Lærke Posselt skildrer i sine portrætter en række mennesker, der der har valgt at træde uden for de traditionelle kønskategorier. I stedet eksperimenterer de med og udfordrer heteronormativiteten. De drømmer om at leve i et samfund, hvor vi kan se mennesket før kønnet; hvor vores blik på hinanden ikke er farvet af fordomme om køn, norm og seksualitet.

Gennem sine portrætter afsøger Lærke Posselt grænserne for køn. Dermed udfordrer hun samtidigt vores opfattelse af kønnet som fundamentalt og afgørende for vores forståelse af hinanden som mennesker. Men hun vil også med sine billeder skabe møder, der kan oplyse og øge forståelsen for denne nye måde at se verden og mennesket på. Og endeligt også give dem, der genkender sig selv i billederne, en følelse af berettigelse.

Portrætfotografiet spiller en central rolle i Lærke Posselts arbejde. Hun har arbejdet med denne serie gennem flere år (2014-17), og søgt at afdække så mange aspekter af Queer-identiteten som muligt, for som hun siger både at komme hele vejen rundt om begrebet og samtidigt ikke at udgrænse nogen, og dermed komme til at begå den samme fejl som samfundet gør.

Lærke Posselt er født og opvokset i Vestjylland. Hun er uddannet på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og har vundet flere store priser bl.a. Kronprinseparrets Stjernedryspris 2014 og den fornemme World Press Photo i kategorien portræt i 2012 – og har nu en international karriere som freelance fotograf.

Udstillingen indgår i og har modtaget støtte fra Kultursamarbejdets kulturfestival Off Road 2017, hvor syv kommuner i Nordvestjylland fokuserer på den kultur, der befinder sig væk fra alfarvej