2000

19. januar 2000 kl. 19:30 Mørkemalerne - om Jens Søndergaard, Erik Hoppe og Niels Lergaard

"Mørkemalerne - om Jens Søndergaard, Erik Hoppe og Niels Lergaard" lysbilledforedrag ved kunsthistorikeren, mag.art. Søren Elbak i samarbejde med Folkeuniversitetet i Holstebro. De tre malere mødte hinanden i årene omkring 1. Verdenskrigs slutning. De var vidt forskellige, har Lergaard fortalt, men supplerede hinanden. Søndergaard var den stærkt sansende, Hoppe den følsomme og Lergaard selv den mest intellektuelle. I rektion mod det franskorienterede moderne gennembrud udviklede de et meget personlig 'mørkemaleri'. De ville en kunst, der viste det universelle i det nære miljø. I hvilket omfang det lykkedes og i hvilket omfang det sansede, det følte og det intellektuelle er indgået i en frugtbar syntese i den enkeltes værk, er foredragets formål at udrede.