5.november 2003 kl. 19:30 Robert Jacobsen

Onsdag den 5. november kl. 19.30 afholder Holstebro Kunstmuseum det andet foredrag i rækken, der er arrangeret i tilknytning til museets store efterårsudstilling. Den viser værker af billedhuggerne Sonja Fer-lov Mancoba, Robert Jacobsen og Erik Thommesen – 3 af det 20. århundredes største danske billed-huggere.

Foredraget onsdag retter fokus på Robert Jacobsen – det 20. århundredes største danske billedhugger og måske den danske kunstner, der blev bedst kendt uden for landets grænser. Og det på trods af, at Robert Jacobsens vej til kunsten var anderledes end de fleste andre kunstneres. Han begyndte først at arbejde seriøst med skulptur i 25-års alderen, hvor både Sonja Ferlov Mancoba og Erik Thommesen havde været med på de første udstillinger, og han debuterede først i den sene alder af 30 i 1942 på Kunstnernes Efterårsudstilling.

Men derefter var Robert Jacobsen ikke til at stoppe. Han var – sammen med malerkollegaen Richard Mortensen – den første dansker, der efter 2 Verdenskrig tog til udlandet for at hente inspiration. Og det var i Paris han fik sit internationale gennembrug i 1950, med en udstilling af sine sortfarvede, svejsede jernskulpturer – skulpturudtryk, som var nye og som kunstnerkolleger og –kendere anså for at være det ultimative udtryk for den nye tid, der fulgte efter krigens rædsler.

Robert Jacobsen arbejdede de følgende mange år i Frankrig. Og da han i 1969 vender tilbage til Dan-mark er det som én af Europas – og verdens – førende billedhuggere. Også i Danmark blev det i de følgende mange år til markante og banebrydende værker, som f.eks. den store landskabsskulptur i Tørskind Grusgrav i nærheden af hjemmet og arbejdspladsen i Egtved.

Den dag i dag er Robert Jacobsens ry usvækket. Når udenlandske forskere skriver kunstens historie efter 1945, nævnes Robert Jacobsen altid – og i mange tilfælde som den eneste danske kunstner - og de betydningsfulde udenlandske kunstmuseer har mindst én Robert Jacobsens skulptur i deres samlinger.

Det er museumsinspektør Marianne Sørensen fra Kunstmuseet i Vejle, der vil fortælle om Robert Jacob-sen. Foredraget finder sted onsdag den 5. november kl. 19.30. Der er gratis adgang for årskortindehave-re – ellers er entréen 50 kr.