25. oktober 2003 kl. 19:30 Sonja Ferlow Mancoba

Onsdag den 22. oktober kl. 19.30 starter Holstebro Kunstmuseum en foredragsrække i tilknytning til museets store efterårsudstilling. Den viser værker af billedhuggerne Sonja Ferlov Mancoba, Robert Jacobsen og Erik Thommesen – 3 af det 20. århundredes største danske billedhuggere.

Foredraget onsdag retter fokus på Sonja Ferlov Mancoba – en spændende kunstnerskæbne, der ved sin debut i 1930’erne var en af de mest fremsynede danske billedkunstnere, med tætte kontakter til den internationale kunstverden - bl.a. Alberto Giacometti - men som i lange perioder i 1950’erne isolerede sig fra kunstlivet.

Sonja Ferlov introducerede sine kunstnerkolleger til afrikansk kunst, og blev – da hun i 1936 flyttede i Paris – en vigtig indgang til den internationale kunstscene for mange danske kunstnere. Efter 2. ver-denskrig slog hun sig ned i Frankrig, og isolerede sig fra kunstverden. Der kendes ingen færdige skulptu-rer fra hendes hånd før sidst i 1950’erne.

Først i 1960’erne – hvor hun flyttede til Paris – vendte hun stærkt tilbage og skabte i årene frem til sin død i 1984 en lang række hovedværker i dansk billedhuggerkunst – bl.a. skulpturer med stærke hentydninger til feticher, shamaner og masker.

Sonja Ferlov arbejdede meget omhyggeligt og langsomt, og destruerede ofte færdige skulpturer, fordi de ikke levede op til de høje krav hun stillede til sig selv. Derfor kender vi i dag kun omkring 120 færdige skulpturer fra hendes hånd. Alligevel er anses hun i dag for én af de betydeligste danske billedhuggere i det 20. århundrede. Hendes skulpturer udtrykker med titler som ”Tillid”, ”Fælles bestræbelse” og ”Solidaritet” en grundlæggende tro på menneskelig fællesskab.

Det er museumsformidler Lene Aagaard fra Kunstmuseet i Vejle, der vil fortælle om Sonja Ferlov Man-coba. Foredraget finder sted onsdag den 22. oktober kl. 19.30. Der er gratis adgang for årskortindehavere – ellers er entréen 50 kr.