26. januar 2005 kl. 19:30 Sjæle op til overfladen - omvisning

Onsdag den 26. januar kl. 19.30 er der mulighed for at få et nærmere kig på fotografen Rigmor Mydtskovs portrætfotografier, når Holstebro Kunstmuseums kunstformidler Peter Haarby viser rundt i udstillingen ”Sjæle op til overfalden”.

Selv om Rigmor Mydtskov gennem de seneste 50 år, har fotograferet stort set hele det officielle Danmark, vil omvisningen ikke så meget koncentrere sig om de portrætterede. Det vil være fo-tografen og den måde hun iscenesætter og komponere sine billeder, der vil være i fokus. Her har Rigmor Mydtskov været en af de helt store fornyere og stilskabere i moderne, dansk foto-grafi.

Iscenesættelse handler dels om en modellens kropsholdning, blikkets retning eller en bevægelse – detaljer, Rigmor Mydtskov arbejder intenst med. Men det handler også om mere tekniske ting som lyssætning og retouchering eller om den måde billedet – i sidste ende – beskæres på. En beskæring kan afgøre, om personen placeres lige i midten af billedet, eller i ”Det gyldne snit”.

Det vi ser på udstillingen er det endelige værk, men hos Rigmor Mydtskov ligger der mange ar-bejdsgange forud for det færdige resultat, som vi – og modellen – ser.

Rigmor Mydtskovs billeder er ikke dokumentariske. De er velovervejede og gennemtænkte. Og det er netop derfor, mange af hendes billeder af kendte danskere næsten har fået ikonstatus og blevet det billede, gennem hvilket vi synes, vi kender personen.

Omvisningen finder sted onsdag den 26. januar kl. 19.30 og vil vare ca. 1 time. Derefter er der mulgihed for at købe en kop kaffe i museets café.