23. februar 2005 kl. 19:30 Fotografiets historie

Onsdag den 23. februar 2005 kommer Bjarne Meldgaard – leder af Danmarks Fotomuseum i Herning – til Holstebro Kunstmuseum for at fortælle om fotografiets historie. Foredraget er et led i den foredragsrække, som Holstebro Kunstmuseum afholder i forbindelse med den store udstilling med fotografen Rigmor Mydtskovs værker.

Man regner normalt med, at fotografiet blev opfundet i første halvdel af 1800-tallet, hvor Joseph Nicéphore Niépce og Louis-Jacques Mandé Daguerre var centrale skikkelser i udviklingen af det, der er blevet en af vor tids største og mest udbredte opfindelser: Fotografiet og fotoapparatet.

Men allerede Leonardo da Vinci beskrev fotoapparatets umiddelbare forgænger Camara Obskura – et mørkt rum hvor lyset trænge gennem et lille hul, og danner et omvendt og spejlvendt billede på den modsatte væg. Og i tiden frem til begyndelsen af 1800-tallet, blev der gjort en lang række opfindelser, der resulterede i, at man kunne fastholde dette billede på et stykke papir, der var gjort lysfølsomt med sølvnitrat. Hermed var en af vor tids vigtigste opfindelser gjort.

Fra 1840’erne og frem udviklede det nye medie sig, til det masseprodukt, som fotografiet og fotoapparatet er i dag. Fra at have været en yderst eksklusiv og vanskelig teknologi hvor kameraet fyldte hvad der svarede til et lille klædeskab, er fotografiet i dag – med den nye digitale teknologi – blevet hvermandseje.

Og samtidigt har fotografiet ændret vores liv: gennem fotografiet kan vi få indblik i hvad der sker på den anden side af kloden, i de mindste atomer og i universets fjerneste egne. Og som kommunikationsmiddel, har fotografiet næsten overtaget den skrevne teksts’ rolle.

Det er denne historie som Bjarne Meldgaard vil fortælle, når han den 23. februar holder foredrag på Holstebro Kunstmuseum. Som leder af Danmarks Fotomuseum i Herning – der skildrer fotografiets 160-årige historie – har han et indgående kendskab til denne historie.