9. november 2005 kl. 19:30 Skrot og skrammel - Foredrag

Onsdag den 9. november kl. 19.30 er der foredrag på Holstebro Kunstmuseum, hvor kunstformidler Pe-ter Haarby vil fortælle om ”Skrot og skrammel” i kunsten og på Holstebro Kunstmuseum.

Skrot og skrammel er noget uden værdi – affald vi ikke længere bruger og derfor smider væk. Men for nogle kunstnere er det dét grundstof, der sætter gang i fantasien og de kunstneriske udfoldelser. Fore-draget fortæller om hvordan skrot og skrammel kom ind i billedkunsten i forbindelse med kubismen. Det var første gang, kunstnerne brugte andre materialer end lærred og maling, bronze og marmor – materialer, man havde brugt i århundrede, og som var de ”rigtige” kunstneriske materialer.

Derfor vakte det stor opsigt, da Picasso og Braque omkring 1912 begyndte af klistre avispapir på deres lærreder. Også Marchel Duchemps skabte opmærksomhed med sine ready-mades – virkelige genstande som for eksempel den berømte tissekumme stjålet på et offentligt herretoilet – der blev udstillet som kunst.

Her i Danmark har vi haft mange kunstnere, der har arbejdet med materialer, som vi normalt anser for at være affald. Bedst kendt er Henry Heerup og John Olsen, der – hver på deres måde – bruger fundne ting i deres kunstværker. Men også kunstnere som Vilhelm Lundstrøm, Franciska Clausen, Robert Jacobsen, Albert Mertz og Asger Jorn skabte kunstværker af materialer hentet på lossepladsen og i skraldebunker.

At kunstnerne begyndte at bruge ”Skrot og skrammel” i deres værker, var noget helt nyt. Det ændrede billedkunsten og giver stadig i dag anledning til undren hos kunstpublikummet. Det er denne spændende historie, kunstformidler Peter Haarby fortæller onsdag den 9. november kl. 19.30. Foredraget er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet.