23. november 2005 kl. 19:30 Masken i etnografien og i kunsten - foredrag

Onsdag den 23.11. 2005 kl. 19.30 fortæller Kunstformidler Peter Haarby om ”Masken i etnografien og i kunsten” på Holstebro Kunstmuseum. Det er det tredje foredrag i serien, ”vinkler på Holstebro Kunstmu-seums samling”, hvor Peter Haarby fortæller om en række overordnede temaer i Holstebro Kunstmuseums samling.

I dette – det sidste foredrag i serien – vil Peter Haarby fortælle om den afrikanske maske og dens betyd-ning for de afrikanske folk, om masken i europæisk kultur og om maskens historie i det 20. århundredes vesteuropæiske billedkunst.

Udgangspunktet for foredraget er Holstebro Kunstmuseums store samling af afrikanske etnografika, der blev samlet af billedhuggerne Poul Holm-Olsen i årene 1954-1990. Samlingen rummer både masker, anefigurer og fetischer, og Peter Haarby vil fortælle om hvilken betydning de enkelte typer havde for de afrikanske samfund, og hvordan de blev brugt.

Masken har også haft stor betydning i Vesteuropa. Under karnevallerne i Italien blev rig og fattig for en kort stund lige bag maskens anonymitet, og i dag kender vi bl.a. masken fra cirkusklovnen, rockstjernes leg med deres sexualitet, kosmetikindustriens eyelinere og læbestifter og som en psykologisk betegnelse.

Masken har også været et vigtigt element i de seneste 100 års vesteuropæiske billedkunst. I begyndelsen af den 20. århundrede blev kunstnerne inspireret af masker fra Afrika, Mexico og Oceanien. Et af det 20 århunderedes vigtigste malerier – Picassos berømte ”Frøknerne fra Avignon” – var samtidigt ét af de første maskemalerier, og mange andre af datidens malere og billedhuggere tog også udgangspunkt i masken. Denne interesse nåede i 1930’erne også danske kunstnere som Ejler Bille, Sonja Ferlov Mancoba og Egill Jacobsen, der alle har lavet kunst med udgangspunkt i masken.

Det er hele denne spændende historie, som Peter Haarby vil fortælle ved foredraget den 23. november. Det er gratis at deltage, hvis man er medlem af museet – ellers er prisen 50 kr. Efter foredraget er det muligt at købe en kop kaffe i museets café, og aftenen afsluttes med en kort rundvisning i museet, hvor Peter Haarby både vil fortælle mere om museets afrikanske samling og om de malerier og skulpturer, der er inspireret af masker.