18. januar 2006 kl. 19.30 Hvorfor er det det værd?

Hvorfor er noget kunst mere værd end andet? Og hvordan kan det være, at en brugt stol kan koste mere end en fabriksny af samme model? Hvad er det der bestemmer priserne på kunstauktionerne?

Alle disse spørgsmål – og mange flere – kan man få svar på onsdag den 18. januar 2006 kl. 19.30, hvor Holstebro Kunstmuseum har inviteret direktøren for Holstebro Auktioner Hans Jørgen Eriksen til at for-tælle om hvordan prisdannelsen foregår på kunst- og auktionsmarkedet.

Hans Jørgen Eriksen startede Holstebro Auktioner i 1985 og har siden afholdt et utal af auktioner med billedkunst, møbler og design. Han har også haft mere spektakulære objekter som f.eks. Karen Blixens bil til salg – et salg der blev omtalt i pressen over store dele af verden.

Som auktionsholder gennem mere end 20 år, har Hans Jørgen Eriksen stor erfaring med, hvad der be-stemmer prisen på kunst og design. Han vil bl.a. fortælle om hvordan en tings historie – det man med et fint ord kalder proveniensen – betyder meget for prisen. En relativt ordinær genstand kan opnå en høj pris, hvis den har været ejet af en kendt person. Også autenticiteten – altså hvor original en ting er – be-tyder en masse. Men der er mange andre faktorer, der spiller ind: navnet på designeren eller kunstneren, mode eller helt irrationelle faktorer.

Én af Hans Jørgen Eriksens pointer er, at man sagtens kan gå på auktion og finde fine ting, uden at de koster ”det hvide ud af øjnene”, hvis man vel at mærke ser bort fra navnet og historien og i stedet går ef-ter det, man synes godt om.

Hans Jørgen Eriksen vil krydre sit foredrag med historier fra sine mange år i branchen. Men han vurderer ikke ting publikum har med – det henvises til auktionshuset.