1. februar 2006 kl. 19:30 Det gyldne snits mangfoldighed 1

Hvad har Botticellos maleri Venus’ fødsel til fælles med en solsikke? Og hvad deler Bachs musik med Le Corbusiers kapel i Ronchamp? Ja det kan man få svar på, når cand. scient. Carsten Cramon onsdag den 1. februar kl. 19.30 holder det første foredrag af 3 i en lille serie om matematikken I kunsten.

Carsten Cramon er matematiker. Han interesserer sig for en umiddelbart banal udseende talrække – 1,1,2,3,5,8,13,21,34……. – opkaldt efter den italienske matematiker Fibonacci, der levede omkring år 1200. Hvis man kigger denne talrække efter i sømmene, opdager man, at den har en række forbløffen-de egenskaber – både matematisk og i det virkelige liv, hvor den viser sig i alt fra grankoglens spiraler til galaksernes opbygning.

Og så er Fibonacci-tallene nært forbundet med Det gyldne snit, som alle der beskæftiger sig med kunst har hørt om, men som det kan være svært at forstå. Det er et af billedkunstens grundlæggende komposi-tionsprincipper – et princip, som blandt andet Leonardo da Vinci, Georges Seurat og Piet Mondrian har benyttet sig af, for at give deres billeder ro, skønhed og harmoni, og som mange andre kunstnere har forholdt sig til enten bevidst eller ubevidst.
Også i andre kunstarter dukker Det gyldne snit op: digteren Inger Christensen byggede sin digtsamling Alfabet op over Fibonacci-tallene og komponisterne Per Nørgaard og Bela Bartok har brugt Det gyldne snit som skelet i flere deres kompositioner.

I det hele taget dukker ”Det gyldne snit” op overalt i naturen og i den verden, mennesket skaber. Det har en indbygget logik og afslører en verden fyldt med skønhed og overraskelser. Og da Det gyldne snit også bærer på uendelighedens mysterium, forledes man næsten til at tro, at Gud var matematiker, da han skabte verden.

Man behøves ikke at ha’ 13 i matematik for at kunne følge med Carsten Cramon på denne forunderlige rejse ind i matematikkens verden. Tværtimod – det vigtigste er at man er åben og parat til at se overra-skende sammenhænge inde bag den verden, man troede man kendte 100%.

Carsten Cramon er cand. scient. i matematik og læreruddannet. Som én af de få taler han om matema-tikkens musiske sider og tager udgangspunkt I den konkrete verden, der omgiver os. Næste foredrag I den lille række afvikles den 15. februar kl. 19.30. Den 1. marts afslutter Carsten Cramon foredragsræk-ken med at fortælle om den hollandske grafiker M.C.Escher, der også brugte matematiske principper i sine forunderlige billeder.