25. oktober 2006 kl. 19:30 Syn, hjerne og kunst

Det er én af Danmarks bedste hjerneforskere – lektor i klinisk neuropsykologi ved Københavns Universitet Anders Gade – der onsdag den 25. oktober kl. 19.30 holder foredrag på Holstebro Kunstmuseum under overskriften ”Syn, hjerne og kunst”.

Synet er den af vore sanser, som vi er mest afhængige af. Det er den sans, der modtager og behandler flest informationer. Og det er den af sanserne, der optager mest plads i vores hjerne.

Og det er netop sammenhængen mellem synet og hjernen, der er emnet for Anders Gades foredrag. Han vil besvare spørgsmålet: hvordan ser vi, og hvordan udvælger, tolker og bruger hjernen det sete? Det er et spørgsmål, som hjerneforskere har forsket intenst i, og som de efterhånden ved temmelig meget om. De ved både hvor i hjernen ”synet sidder”, hvordan vi ser, og hvordan vores hjerne og syn nogen gange kan blive snydt.

Visuel perception – som er dette felts videnskabelige navn – har også fascineret mange kunstnere. For eksempel er ”figur-grund” fænomenet et meget vigtigt element i mange abstrakte kunstneres værker. Og Anders Gade vil give eksempler på, hvordan malere har brugt viden om, hvordan vi ser, i deres værker.

Anders Gade, der er ansat ved Psykologisk institut på Københavns Universitet, er en af landets mest respekterede hjerneforskere, og han har et indgående kendskab til hjernens funktion baseret på mange års erfaring. I 1997 udgav han den populærvidenskabelige bog ”Hjerneprocesser – kognition og videnskab”, som anses for at være ”biblen” om hjernens funktion og opbygning. Og så er han endelig kendt som blændende og engageret formidler og foredragsholder.

Foredraget med Anders Gade er der først i en række på 3, der har fællesoverskriften ”Synet som sans”, hvor 3 eksperter indenfor hvert sit område fortæller om synet. Onsdag den 8. november kommer lektor og forfatter Bent Fausing og fortæller om syn og bevidsthed. Og den 22. november vil lektor Frank Bason fortælle om sammenhængen mellem synet og solens lys. I samme periode, er en del af Holstebro Kunstmuseum omdannet til et farvelaboratorium, hvor man kan opleve nogle af de ting, der fortælles om i foredragene.

Men første foredrag i serien er Anders Gades foredrag den 25. oktober. Og der venter helt sikkert publikum en spændende oplevelse. Entréen er 50 kr. og foredraget starter kl. 19.30. I pausen vil der være mulighed for at købe en kop kaffe i museumscaféen.