28. marts 2007 kl. 19:30 Kunstakademier - fra Solkongens til BGK. Foredrag

Onsdag den 28. marts kl. 19.30 vil man kunne høre lederen af Billedkunstnerisk GrundKursus i Holstebro – maleren Søren Taaning – fortælle om kunstuddannelserne gennem tiderne.

Kunstuddannelsernes historie er selvfølgelig spændende for mennesker, der beskæftiger sig med kunst. Men den er også et spændende billede af, hvordan samfundet har set på kunsten – og hvordan kunstnerne har set på sam-fundet – gennem tiderne.

Det første kunstakademi i nyere tid blev oprettet af solkongen – den franske Ludvig den 14 – i 1648. Det blev forbillede for en lang række europæiske kunstakademier, og også for det, der blev oprettet i København i 1754. Siden har Kunstakademierne gennem sin uddannelse af unge kunstnere præget kunsten – på godt og ondt.

I de tidlige år definerede akademierne, hvad der var kunst, og hvad der ikke var kunst. Men kunsten udviklede sig også i opposition til akademierne. For eksempel var kunstakademiet lukket land for flere af Fynbomalere – bl.a. Johannes Larsen og Peter Hansen – og COBRA-kunstnere foretrak også at udvikle deres kunst uden påvirkning fra Akademiet. Også i nyere tid har kunstnerne været i opposition til akademiet. Betydende kunstnere som Bjørn Nørgaard og Per Kirkeby har aldrig gået på akademiet, men opsøgte den alternative Eksperimenterende Kunstsko-le.

Men nu er kunstakademierne igen blevet stedet, der definerer hvad kunst er og hvor den kunstneriske avantgarde hører til. I dag er kunstakademiet så hot, at de helt unge studerende kan få deres debut-udstilling hos anerkendte gallerier, straks de er optaget.

Det er denne lange og spændende historie, Søren Taaning vil fortælle om ved foredraget onsdag den 28. marts. Han vil også vise eksempler på kunstnere, der har gået på akademiet. Søren Taaning har selv gået på akademiet, og er daglig leder af Billedkunstneriske GrundKursus i Holstebro, der tilbyder unge, der gerne vil søge optagelse på bl.a. kunstakademierne, en kunstnerisk grunduddannelse.

Foredraget finder sted onsdag den 28. marts kl. 19.30 på Holstebro Kunstmuseum. Det er gratis at overvære fore-draget.