2008

6. februar 2008 kl. 19:30 Franciska Clausen - kvindelig kunstner i 1920'ernes Paris

I 1920’erne var Paris kunstens hovedstad. Unge kunstnere fra hele Europa strømmede til den franske hovedstad for at se, hvad der rørte sig blandt kunstens avantgarde.

Én af de unge, danske kunstnere, der søgte til Paris var Franciska Clausen, som kunstformidler Peter Haarby vil fortælle om på Holstebro Kunstmuseum onsdag den 6. februar 2008.

Kunst og køn
Foredraget er led i Holstebro Kunstmuseums foredragsrække Kunst og køn, der sætter fokus på kvindelige kunstneres virke og muligheder for at arbejde som kunstnere før og nu.

Oprindeligt var der annonceret et foredrag med Tina Raun, der havde givet sit foredrag titlen ”Kvinders kunst er navlebeskuende”. Men da Tina har meldt afbud, træder kunstformidler Peter Haarby til med foredraget om Franciska Clausen.

Kendt i Paris – glemt i Danmark
Franciska Clausen var én af de mange danske kunstnere – kvinder som mænd – der søgte mod Paris efter 1. Verdenskrig. Der blev hun del af det avantgardistiske miljø omkring Fernand Léger, Piet Mondrian, Jean Arp og Wassily Kandinsky.

Men da hun i 1932 vendte hjem til Danmark, fik hun svært ved at få kontakt til sine danske kolleger. Og da hun i 1934 bosatte sig i fødebyen Åbenrå, mistede hun helt kontakten til det danske kunstliv. Først i 1950’erne begyndte kunsthistorikerne igen at blive opmærksomme på hende.

Franciska Clausen samlingen på Trapholt

Kunstformidler Peter Haarby har et særligt forhold til Franciska Clausen. I 1989 var han medvirkende til, at hendes efterladte samling på over 800 skitser, collager og oliemalerier fik en permanent placering på Kunstmuseet Trapholt i Kolding.

I foredraget vil Peter Haarby fortælle om Franciska Clausens liv og kunstneriske virke, og stille spørgsmålet, om det var fordi, hun var kvinde, at hun blev glemt af den danske kunsthistorie, eller om der var andre årsager.

Foredraget finder sted onsdag den 6. februar kl. 19.30. Det arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Tid: Onsdag den 6. februar 2008 kl. 19.30
Sted: Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2, 7500 Holstebro
Entre: 50 kr. Gratis for medlemmer af Holstebro Kunstmuseums Støtteforening.