26. oktober 2009 kl. 19:30 Rytmer og klang - form og ornament. Omvisning

Efteråret på Holstebro Kunstmuseum står i kunstnerægteparret Anna og Erik Thommesens tegn. Frem til den 1. november viser museet sin samling af Anna Thommesens billedtæpper og Erik Thommesens skulpturer.

Man kan få mere at vide om de to kunstnere, der i over 70 år var med til at præge dansk billedkunst og kunstdebat, når Holstebro Kunstmuseum onsdag den 28. oktober slår dørene op til en aften om Anna og Erik Thommesen.

Anna Thommesen startede sin kunstneriske karriere som maler, men det er primært som billedvæver, vi kender hende. Hendes tæpper er abstrakte og kendetegnet af en meget fin fornemmelse for samspillet mellem ornament og farve. Hun har lavet en række store udsmykninger bl.a. af Roskilde Domkirke og Landstingsalen på Christiansborg.

Erik Thommesen arbejdede som billedhugger, primært i træ. Han arbejdede ligesom Anna abstrakt, men var samtidigt inspireret af den rytme og bevægelse, der er i det oprejste menneske. Han var én af fornyerne af dansk skulptur i 1930’erne og var aktiv helt frem til sin død 92 år gammel i 2008.

Begge var centrale skikkelser i avantgardistiske, danske kunstmiljø i 1930’erne og 1940’erne, og de udstillede bl.a. i Høstudstillingen, Koloristerne og Linien II. Og Erik Thommesen udstillede også på de to store Cobra-udstillinger i 1949 og 51.

I 1951 brød Erik Thommesen med det stærkt avantgardistiske COBRA og stiftede sammen med Ejler Bille Martsudstillingen, hvor kunstnerne søgte det traditionsforbundne og det ikke-tidstypiske. Kort tid efter blev også Anna Thommesen medlem.

Man kan høre meget mere om Anna og Erik Thommesen onsdag den 28. oktober kl. 19.30 på Holstebro Kunstmuseum, hvor kunstformidler Peter Haarby fortæller.

Faktaboks:
Holstebro Kunstmuseum erhvervede sin første skulptur af Erik Thommesen i 1967. Og kort tid efter købte museet det første tæppe af Anna Thommesen. Og siden har museet fulgt de to kunstnere og løbende købt værker af dem.

Holstebro Kunstmuseum har i dag landets største og mest repræsentative samlinger af Anna Thommesens billedtæpper og Erik Thommesens skulpturer.

Samlingen af Anna Thommesens værker omfatter både de færdige billedtæpper, men også en lang række skitser og forarbejder. Både tæpper og forarbejder vises på museets aktuelle ophængning.

Fakta:
Tid: Onsdag den 28. 0ktober kl. 19.30
Sted: Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2, 7500 Holstebro
Entre: Når man har betalt entre er det gratis at deltage i omvisningen

Kontakt: Kunstformidler Peter Haarby – ph@holstebrokunstmuseum.dk - 97424518