2009

26. september 2009 kl. 14 Billedvævning og skulpturomvisning på Holstebro Kunstmuseum

Det kommer til at handle om to af dansk kunsts helt store personligheder, når Holstebro Kunstmuseum inviterer til sæsonens første lørdagsomvisning den 26. september. Her vil Kunstformidler Peter Haarby fortælle om Anna og Erik Thommesen, som museet for tiden hylder med en mindeophængning.

Da Erik Thommesen døde i 2008, var han den sidste af de store kunstnere, der i 1930’erne var med til at gøre dansk kunst abstrakt. Og både han og Anna Thommesen var med til at præge dansk billedkunst og kunstdebat i mere end et halvt århundrede.

Anna Thommesen startede sin kunstneriske karriere som maler. Men det var som billedvæver, at hun slog sit navn fast. Og Erik Thommesen arbejdede som billedhugger, primært i træ og inspireret af den rytme og bevægelse, der er i det oprejste menneske.

Trods de forskelle, som billedvævning og billedhugning har, havde de meget til fælles. Begge var selvlærte som kunstnere. Begge arbejdede abstrakt, og begge var de inspireret af fremmede kulturers kunst. Og så var de fælles om at have en stærk karakter og ingen af dem gik på kompromis med deres kunst.

Erik Thommesen var med på de på de store COBRA-udstillinger i 1949 og 51. Men kort tid efter brød han med COBRA og stiftede han sammen med bl.a. Ejler Bille Martsudstillingen. Her søgte kunstnerne det traditionsforbundne og ikke det tidstypiske. Kort tid efter blev også Anna Thommesen medlem.

Holstebro Kunstmuseum erhvervede sin første skulptur af Erik Thommesen i 1967. Og kort tid efter købte museet det første tæppe af Anna Thommesen. Og siden har museet fulgt de to kunstnere og løbende købt værker af dem. I dag er museets samling af de to kunstnere landets største og mest repræsentative.

Man kan høre meget mere om Anna og Erik Thommesen på lørdagsomvisningen lørdag den 26. september. Kunstformidler Peter Haarby begynder omvisningen kl. 14.00.

Anna Thommesen blev født i 1908 og døde 95 år gammel i 2004. Og Erik Thommesen blev født i 1916 og døde i 2008 i en alder af 92 år.

Der hænger flere tæpper af Anna Thommesen på Holstebro Rådhus. Og fra 1968 til 1995 hang der et stort tæppe på Nørrelandsskolen, der kun med nød og næppe blev reddet, da skolen brændte i 1995. Tæppet hænger i dag på Kunstmuseet.

Foran Holstebro Kunstmuseum står Erik Thommesens store bronzeskulptur Mand. Den stod fra 1977 til1990 foran svømmehallen på Døesvej

Anna Thommesen har lavet flere offentlige udsmykninger, bl.a. til Landstingssalen på Christiansborg samt altertæppe, knæfald og antependium til Roskilde Domkirke.

Tid: Lørdag den 26. september 2009 kl. 14.00
Sted: Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2, 7500 Holstebro
Entre: Når man har betalt entre er det gratis at deltage i omvisningen

Kontakt: Kunstformidler Peter Haarby – ph@holstebrokunstmuseum.dk - 97424518