10. januar 2009 kl, 14 Astrid Noack - liv og værk. Omvisning

Hvad vil det sige at være menneske? Det var et spørgsmål, som optog billedhuggeren Astrid Noack gennem hele livet. Det kan man se, fordi mennesket var hendes hovedmotiv, gennem de knapt 30 år, hvor hun arbejdede med skulptur.

Lørdag den 10. januar kl. 14.00 kan man høre nærmere om Astrid Noacks skulpturer og det menneskesyn de står for, når kunstformidler Peter Haarby viser om i Holstebro Kunstmuseums udstilling ”Stærkere end livet” med værker af Astrid Noack.

Mennesket som motiv
Menneskeskikkelsen har været motiv for billedhuggere gennem hele menneskets historie.
Både fordi det var et motiv, der var lige for hånden. Men også fordi kunstneren gennem menneskeskikkelsen kunne sige noget helt centralt om, hvordan han og hans samtid så på det at være menneske.

Også for Astrid Noack var menneskefiguren – oftest børn og kvinder – hovedmotivet for hendes skulpturer. Og det på et tidspunkt i 1930’erne, hvor det figurative og ikke mindst menneskeskikkelsen var på vej ud af billedkunsten.

Tidløse skulpturer
Astrid Noacks skulpturer er tidløse og handler ikke om at udtrykke en bestemt kunstretnings program. Hun var langt snarere optaget af, at søge ind til den rene skulpturelle form og til essensen af den menneskelige væren udenfor tid og sted. Derfor har hendes skulpturer mere til fælles med ægyptisk kunst og græsk, arkaisk skulptur, end med de ismer, der opstod i begyndelsen af det 20. århundrede.

Det stående menneske
Det at mennesket står – at det rejser sig mod tyngdekraften – er et grundliggende træk ved det at være menneske. Det levende menneske er lodret modsat det døde menneske, der ligger ned og er vandret. Og det stående menneske forbinder jord og ånd.

Og det er også det, Astrid Noack er optaget af. Hun anbringer nemlig gerne sine menneskefigurer i den mest enkle stilling: Stående og frontalt. Kroppens drejning og hændernes eller føddernes placering skaber bevægelse og spænding i formen.

Det og meget mere vil kunstformidler Peter Haarby fortælle om ved omvisningen lørdag den 10. januar kl. 14.00.

Tid: Lørdag den 10. januar kl. 14.00
Sted: Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2, 7500 Holstebro
Entre: Selve omvisningen er gratis, men der betales normal entre til museet.