1. oktober - 31. marts
Weekend kl. 11-17
Mandag (ikke helligdage) Lukket

5. juni 2011 kl. 14:00 Kærlighed til keramik. Omvisning

Da Gertrud Vasegaard døde i 2007, var hun anerkendt som én af dansk keramiks pionerer. Hun var året før blevet optaget i Kulturkanonen, og hun havde allerede i flere årtier været repræsenteret på museer i ind- og udland. Men desværre har der ikke været afholdt en stor samlet udstilling med hendes værk siden 1984.

Det råder Holstebro Kunstmuseum nu bod på med udstillingen ”Keramiske digte”, der skildrer udviklingen i Gertrud Vasegaards kunst fra 1930 til de sidste værker skabt bare nogle få år før hendes død.

En krukke af Gertrud Vasegaard er enkel og monumental, skabt gennem lang tids tålmodigt arbejde. Den er ’levende’ i den forstand, at den ikke er perfekt for perfektionens skyld. For eksempel gør et lille afsluttende klem formen let asymmetrisk, hvad der er med til at give det enkelte arbejde personlighed. Ler, glasur og farve er afstemt efter hinanden, og dekorationens ornamenter følger og understreger formen.

I Gertrud Vasegaards værk udtrykkes den samme ro og tysthed, som findes i kinesisk keramik og i taoismen, der betoner selvdisciplin, ydmyghed og selvforglemmelse, og hvor det daglige liv og arbejde får meditativ karakter og forløser den enkelte. I Gertrud Vasegaards tilfælde forløser ånd og hånd universelle, kunstneriske værdier.

Et værk af Gertrud Vasegaard skal ikke forstås – det er. Med andre ord er værket et abstrakt og meditativ objekt.

Gertrud Vasegaard er det 20. århundredes store, danske keramiker. Men hun er mere end det. Hun er en stor kunstner, hvis livsværk hører til blandt de største og vigtigste i det 20. århundredes danske kunst.

Udstillingen, der viser mere end 110 værker fra hele Gertrud Vasegaards produktion lånt ved privatpersoner og danske museer, er lavet af kunsthistorikeren Henning Jørgensen i samarbejde med Holstebro Kunstmuseum og Bornholms Kunstmuseum. Til udstillingen udgives den første store samlede fremstilling om Gertrud Vasegaards liv og værk skrevet af Henning Jørgensen.

Selve omvisningen er gratis, men der betales normal entre til museet.

Kunstformidler Peter Haarby fortæller med udgangspunkt i udstillingen om Gertrud Vasegaards liv og værk. Tilbage