2. oktober kl. 19:30 Ophobninger i moderne skulpturhistorie

Ophobninger kender vi fra hverdagens organiseringer – fra loftsrum til lossepladser. Men hvad sker der, når dette tilfældighedsprincip bliver et bevidst kunstnerisk greb?

Ophobningen er faktisk blevet brugt af mange forskellige kunstnere gennem de sidste par hundrede år – med meget interessante og forskellige resultater til følge. Det er kunstværker, der blandt andet handler om, hvad en ’samling’ er, om relationen mellem begreberne ’erindring og historie’ og om den flydende grænse i moderne skulpturkunst mellem ’Kunstværker’ med stort K og kunstneriske eksperimenter.

Ophobning er et organiseringsprincip, der er aktuel i megen samtidskunst, men som også har været brugt af billedkunstnere som Auguste Rodin, Kurt Schwitters, Christian Boltanski og Bjørn Nørgaard. Det er også værd at kigge nærmere på den engelske arkitekt og samler Sir John Soanes spændende museum fra begyndelsen af 1800-tallet. Han brugte ophobning som en slags klassifikationssystem, der skulle få kunstarterne til at tale sammen på tværs af medier og stilarter. Hermed stod Soanes samling i åbenlys modsætning til de naturvidenskabelige organiseringsprincipper, der ellers var fremherskende på dette tidspunkt.

Foredraget vil også trække tråde mellem ophobningsbegrebet og museets aktuelle udstilling ´Emil Westman Herz – De smukke drømmes lagune´.

Lise Skytte Jakobsen er mag.art i kunsthistorie, ph.d. og ansat som postdoc ved Aarhus Universitet. Hun har bl.a. udgivet bogen,´Ophobninger. Moderne skulpturelle fænomener´ (forlaget politisk revy, 2005) og har skrevet ph.d.-afhandling om skulpturanalyse.