7. marts 2016 kl. 19:30 Beethoven, Nielsen og Sibelius

Ensemble MidtVest spiller musik for blæsere og strygere af tre af den klassiske musiks sværvægtere: Ludwig van Beethoven, Carl Nielsen og Jean Sibelius.

Ensemble MidtVest har giver denne koncert overskriften 'Beethoven og Sibelius', selvom der også spilles et værk af Carl Nielsen ved koncerten. Både Jean Sibelius og Carl Nielsen blev født i 1865 og begge blev toneangivende for den nordiske sen –og nationalromantiske kompositionsmusik.

Blæsere og strygere i med- og modspil
Programmet samler sig om værker for blandede kammerensembler og brugen af dem ved begyndelsen af 1800 tallet (Beethoven) og begyndelsen af 1900 tallet (Carl Nielsen og Sibelius). Netop sammensætningen af blæsere og strygere og deres indbyrdes med- og modspil har åbenbart kaldt på en egen fabulerende livskraft hos ellers ret forskellige komponister.

Beethovens septet op. 20 er et ungdomsværk, hvilket mærkes på mange måder. Spændstig og ubekymret musicerer allegro-con-brio førstesatsen, blidt drømmende poesi klinger i adagioen, muntert yndefuldt danser menuetten, variationssatsen udfolder fint udpenslede klangafskygninger, rask og frejdig fjedrer scherzoen, og den afsluttende presto slår sig løs i vid og munterhed. Værket blev i samtiden så populært, at det efter sigende skal have irriteret komponisten.

Carl Nielsens Serenata in vano (”forgæves serenade”) er i en vis forstand programmusik, idet den illustrerer en situation: fem herrer forsøger med prangende og selvbevidst musik at lokke den skønnne frem på balkonen; da hun ikke viser sig, prøver de med mere længselsfulde toner, men til sidst må de indse, at det alt sammen har været forgæves (in vano) og ”sjaske af”, for at bruge Carl Nielsens eget udtryk.

Sibelius komponerede En Saga op. 9 i flere versioner, bl. a. i septetform. Trods ordet ”saga” er der efter hans eget udsagn ingen fortælling i værket; det er udtryk for en sindstilstand efter smertefulde oplevelser og altså ment som selvudtryk, og komponisten frabad sig al litterær fortolkning.

Ludwig van Beethoven Septet i Es-dur opus 20
Carl Nielsen: Serenata in vano
Jean Sibelius: En Saga-septet fort fløjte, klarinet og strygekvintget.

Der er koncertoptakt kl. 19:00

Billetter kan bestilles her

Arrangør: Ensemble MidtVest i samarbejde og Nordvestjysk Musikkreds i samarbejde med  Holstebro Kunstmuseum  Tilbage