Åbningstider


Tir-fre: kl. 12-16

Weekend og helligdage: kl. 11-17

Mandage: lukket
 
Åbent mandag i uge 7 og 42  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

2018

 

3. oktober 2018 kl. 19.30 Bjørn Nørgaard og Borgerne fra Holstebro

I 2004 blev Bjørn Nørgaards 'Borgerne fra Holstebro' opstillet ved Nørreport i Holstebro. Kunstformidler Peter Haarby fortæller om skulpturen og dens kunsthistoriske referencer.  

Én af de markante skulpturer i Holstebros bybillede er Bjørn Nørgaards 'Borgerne fra Holstebro'. Skulpturen viser tolv af byens borgere, som Bjørn Nørgaard i 1998 afformede i gips, bearbejdede og siden fik støbt i flere forskellige metaller. 
 
Bjørn Nørgaard har brugt den franske billedhugger Auguste Rodins skulptur ’Borgerne fra Calais’ som udgangspunkt for sin skulptur. Han har med ’Borgerne fra Holstebro’ lavet det, man kalder en parafrase over Rodins skulptur. 
 
’Borgerne fra Calais’ er én af den moderne kunsts vigtigste skulpturer. Den blev opstillet i den franske havneby Calais i 1889, og skildrer de seks borgere, som i følge legenden ofrede deres liv for at redde indbyggerne i Calais, der var under belejring af Englænderne i 1347 i forbindelse med Hundredeårskrigen. 
 
Med ’Borgerne fra Calais’ brød Rodin alle de normer og traditioner, der knyttede sig til hvordan man i tiden lavede mindesmærker. Skulpturen var på én og samme tid en sensation og en skandale. 
 
Bjørn Nørgaard bruger mange af Rodins greb fra ’Borgerne fra Calais’ i sin egen skulptur. Men han laver ikke en kopi. Han laver sin egen skulptur, men viser med lånene fra Rodin, at han forholder sig til traditionen. 
 
Ved foredraget fortæller kunstformidler Peter Haarby om Rodin og hans ’Borgere’, om Bjørn Nørgaards ’Borgere’ og om sammenhængen mellem de to skulpturer. 
 
Tilbage