Åbningstider


Tir-fre: kl. 12-16

Weekend og helligdage: kl. 11-17

Mandage: lukket
 
Åbent mandag i uge 7 og 42  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

John Olsens Undrekammer


En halv hjerne fra Tarm, et skrumpehovedet fra Equador, to kattemumier og en brændt ugle - det er nogle af de genstande, I kan møde i John Olsens Undrekammer.
 
John Olsens Undrekammer består af seks glasskabe og én gulvmontre med et utal af genstande, som John Olsen har samlet gennem mange år. Det er genstande fra naturen, vores efterladenskaber fra lossepladsen, ting fundet på loppemarkeder, medicinske præparater i sprit, egentlig billedkunst skabt af John Olsen og meget, meget mere. 
 
I skabene kan man bl.a. finde en hjerne fra Tarm, et skrumpehoved fra Equador, en forstenet mammuttand, et helt penalhus fuldt af ønskeben, et par gamle underbukser, mærkelige grenknuder, adskillige udstoppede fugle, et hestekranie, hvalrostænder og meget, meget mere.
 
John Olsen har samlet, udvalgt og opstillet Undrekammerets genstande ud fra efter bestemte principper eller systematikker, som var det et museum. Dermed ligger Undrekammeret i forlængelse af den museumstradition, der havde sin start med renæssancens kunst- og naturaliekamre og den katolske kirkes relikviekamre. 
 
Undrekammeret er også et kunstværk, idet John Olsen har samlet, udvalgt og opstillet genstandene efter deres æstetik eller de historier de fortæller. Som kunstværk træder Undrekammeret ind i collage- og assemblage-traditionen, der blev grundlagt i begyndelsen af det 20. århundrede, og som er et afgørende element i det 20. århundredes billedkunst. 
 
I Undrekammeret – som generelt i sin kunst – skildrer John Olsens naturens forfald og destruktivitet, og gør derigennem døden og skrøbeligheden nærværende. Men det er ikke kun det forfærdelige og uhyggelige ved døden, John Olsen fokuserer på. Der findes også en slags skønhed i døden og forfaldet. På samme måde som døden i naturen er en forudsætning for livets fortsættelse, vækker John Olsen de døde genstande til live og gør dem til kunst.