Åbningstider

1. juli - 31. august  
Tirsdag-fredag kl. 11-17
Weekend kl. 11-17
Mandag      lukket

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet

Museet ophørte pr. 1. januar 2014 som museumsafdeling af Holstebro Kunstmuseum. Ansvarsområdet er ligeledes ophørt. 

Museets formål var 
Museet dækkede væsentlige tendenser i Jens Nielsens og Olivia Holm-Møllers virke og inddrog i øvrigt supplerende aspekter af betydning for samlingens karakter: at vise kunstnere der i deres motiver beskæftiger sig med det åndelige, etiske eller religiøse og som sætter mennesket og dets forhold til og erkendelse af den fysiske og metafysiske verden i centrum.

Museets samling
Samlingen er fortsat en del af Holstebro Kunstmuseums samling. Udover værker af Jens Nielsen og Olivia Holm-Møller rummer denne del af samlingen værker af bl.a. Arne Haugen Sørensen, Niels Helledie, Adi Holzer, Bodil Kaalund, Per Ulrich og Torvald Vestergaard.
Komplet oversigt over museets samling.

Museets historie

I 1969 skænkede maleren Jens Nielsen et stort antal malerier og grafiske arbejder til et nyoprettet Jens Nielsen Museum. Bag museet stod sognepræst Jens Hvas og en kreds omkring Nørrelandskirken. Museet fik status af selvejende institution med en bestyrelse på 5 medlemmer. Holstebro Kommune var bygherre og finansierede opførelsen af museum, gårdhave og bolig til Jens Nielsen. Komplekset indviedes juni 1971. Siden er museet i flere omgange blevet udbygget.
I 1982 overførtes en samling værker af Olivia Holm-Møller, der var en nær kollega til Jens Nielsen, efter forhandlinger fra Kulturforeningen i Løgumkloster (nu Museet Holmen i Løgumkloster). Den officielle overdragelse fandt sted Kristi Himmelfartsdag 20. maj 1982. Museet skiftede navn til Jens Nielsen og Olivia Holm-Møllers Museum.
I efteråret 1987 blev museet sammenlagt med Holstebro Kunstmuseum som en afdeling af museet under navnet Jens Nielsen og Olivia Holm-Møller Samlingen. Senere kaldtes museet for Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet.

Arkitekter
Arkitekterne Inger og Johannes Exner har stået for langt hovedparten af museumskompleksets bygninger, ligesom de er arkitekterne bag museets nærmeste nabo Nørrelandskirke og Sognegård (opført 1966-70). Museum og kirkekompleks udgør et usædvanlig og spændende arkitektonisk hele og med mindelser om ældre tiders klosterbygninger. Som helhed betragtes museum og kirke som et væsentligt værk af Inger og Johannes Exner.

Kunst&design (tidligere BGK)
I 2005 fik det nystartede Billedkunstnerisk GrundKursus (BGK) til huse i Jens Nielsens tidligere bolig i Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet. Og i 2007 indviedes en tilbygning med undervisningslokaler til Kunst&design efter tegning af Jens Overgaard, arkitekt ved Holstebro Kommune.