1. - 30. september
Weekend kl. 11-17
Mandag     lukket

Pressemeddelelser 2011

Foredrag om Naturfølelsen i dansk kunst

Det handler om natur og kunst. Og om hvordan malere, billedhuggere og keramikere bruger deres kunst ikke kun til at skildre naturen, men også til at udtrykke deres længsel og melankoli, når kunsthistorikeren Mikael Wivel onsdag den 2. marts holder foredrag på Holstebro Kunstmuseum.

Mikael Wivel har tilrettelagt udstillingen ”Sjælens Spejl. Naturfølelsen i dansk kunst”, som vises lige nu i Holstebro Kunstmuseums nye udstillingsfløj Færchfløjen. Det er en stor og flot anlagt udstilling, der viser hvordan kunstnernes skildringer af naturen og vejrliget ikke kun er registreringer af den ydre virkelighed, men også er skildringer af kunstnernes egen melankoli og det særlige nordeuropæiske tungsind.

Naturfølelsen er en tradition i dansk billedkunst, der binder så forskellige kunstnere som Johan Tomas Lundbye, Thorvald Bindesbøll, Oluf Høst, Asger Jorn og Per Kirkeby sammen på tværs af tiden. Traditionen starter midt i 1800-tallet og den folder sig for alvor ud i det 20. århundrede, og vi kan genfinde det hos moderne kunstnere som Christian Lemmrz, John Olsen og Kirsten Klein.

Med udstillingen vil Mikael Wivel rokke ved vores gængse opfattelse af kunsthistorien, der normalt ses som en række brud, hvor kunstnerne gør oprør med det gamle og starter helt fra bunden. I stedet mener Mikael Wivel, at de yngre kunstnere ikke bryder med traditionen, men i stedet omfortolker den i en ny tids formsprog.

Det er denne naturfølelse i dansk kunst, som Mikael Wivel vil fortælle om, når han onsdag den 2. marts kl. 19:30 fortæller om intentionerne bag Holstebro Kunstmuseums åbningsudstilling ”Sjælens Spejl”. Efter en introduktion, viser Mikael Wivel rundt i udstillingen.

Faktaboks
Udstillingen ”Sjælens Spejl. Naturfølelsen i dansk kunst” præsenterer over 100 værker af 27 forskellige kunstnere, der alle har naturfølelsen i dansk kunst som omdrejningspunkt.

Mikael Wivel har udgivet en lang række bøger om dansk kunst bl.a. om så forskellige kunstnere som Per Kirkeby, Niels Larsen Stevns, Christen Køpke og Wiliam Skotte Olsen.

I 2008 udgav Mikael Wivel bogen ”Dansk kunst – i det 20. århundrede”, hvor han udlægger kunsthistorien som 7 spor, der gennemstrømmer det 20. århundredes danske kunsthistorie.
Foredraget er det først i en række på fire. De øvrige tre foredrag fortæller om romantikken set gennem en videnskabshistorikers briller, en idehistorikers og en litteraturforskers.

Hvad Foredrag ved kunsthistoriker, dr. phil. Mikael Wivel.
Tid Onsdag den2. marts 2011 kl. 19:30
Sted Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2, 7500 Holstebro