Mandag (ikke uge 7, 42)     lukket

Pressemeddelelser 2012

Christian Skeel: Sandgul med blå reflektioner. 2007 Christian Skeel: Sandgul med blå reflektioner. 2007

Ude af Fokus

Download pressebilleder i høj opløsning her

Facebook, Twitter, billeddeling, filoverførsler, smartphones. Den verden, vi lever i, er markant forandret i forhold til tidligere. Det er en visuel kultur, hvor billeddeling foregår i cyberspace med svimlende hastigheder. Og hvor mængden af billeder, vi dagligt kommer i kontakt med, er eksploderet. I vores visuelle kultur er billedet mere virkeligt end virkeligheden, og ingen har patent på at skabe billeder.

Med udstillingen Ude af fokus giver Holstebro Kunstmuseum publikum mulighed for ved selvsyn at opleve, hvordan maleriet absorberer og påvirkes af den digitale revolutions konstante og kaotiske flow af billeder.

Ni samtidskunstnere udstiller
Udstillingen viser værker af Allan Otte, Anette Harboe Flensburg, Christina Malbek, Christian Schmidt Rasmussen, Maria Torp, Søren Martinsen, Ivan Andersen, Kaspar Bonnén og Christian Skeel. Alle maler de figurativt, så man kan se hvad billederne forestiller. De skildrer på forskellig vis hjemmet, villakvarteret etagebyggeriet eller landet med skov, veje og landbrug. Men ser man nærmere efter er motiverne ’ude af fokus’.

Én del af udstillingens kunstnere omfavner og inddrager strømmen af masseproducerede billeder i deres maleri. Deres billedrum er karakteriseret af et kaotisk, splintret og destabiliseret udtryk, hvor forskellige udtryk folder sig ud i et væld af kalejdoskopiske sammensætninger.

For andre af udstillingens kunstnere bliver valget af motiver et spørgsmål om at vende det urbane ryggen og revitalisere landskabet som billedgenre. Disse nye landskabsmalere finder inspiration i landskabstraditionen, og ligesom tidligere tiders kunstnere bruger de landskabsmaleriet metaforisk til eksistentielle fortællinger om det moderne menneskes møde med verden.

Maleriet lever
Ude af fokus viser, at maleriet langt fra er dødt. Og at det figurative maleri, der har været under pres i det 20 århundrede, stadig kan være afsæt for kunstnernes skildringer af verden.

Udstillingen viser også, at maleriet kan være udtryk for en anden virkelighed, hvor fordybelsen er et alternativ til cyberspace’s kaotiske virkelighed. Maleriet repræsenterer fra sin fødsel en langsomhed, der ikke kan bedømmes med de samme kriterier, som den masseproducerede billedvirkelighed.

Katalog
I forbindelse med udstillingen udgives kataloget 'Ude af fokus'. Kataloget er på 96 sider og rigt illustreret med billeder af udstillingens kunstnere. Kataloget er med forord af museumsdirektør Folke Kjems samt tekstbidrag af Søren Bro Pold, Marie Laurberg og udstillingens tilrettelægger Jakob Vengberg Sevel.

Ude af Fokus
Periode 14. januar – 13. maj 2012. Tirsdag – fredag kl. 12-16; weekend og helligdag kl. 11-17. Lukket mandag – dog ikke mandag den 13. februar og mandag den 9. april. Til 30. marts tillige åbent onsdag kl. 19-21:30.
Sted Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2, 7500 Holstebro
Kontakt Museumsinspektør Jakob Vengberg Sevel; 9742 4518; jvs@holstebrokunstmuseum.dk

Foredrag i forbindelse med udstillingen
Onsdag den 25. januar kl. 19:30 Foredrag ved kunsthistoriker og tidligere museumsdirektør på Skive Kunstmuseum Rasmus Vestergaard