1. april - 30. juni
Mandag (ikke helligdage)     lukket

Pressemeddelelser 2012

Jonatan Meese: Madamned Brigittea Darwin. 2007 Jonatan Meese: Madamned Brigittea Darwin. 2007

NYT STORVÆRK TIL HOLSTEBRO KUNSTMUSEUM

Holstebro Kunstmuseums har erhvervet endnu et stort maleri af den tyske samtidskunstner Jonatan Meese. Billedet har titlen ”Madamned Brigittea Darwin”, er malet i 2007 og måler 210 x 421 cm. Erhvervelsen af maleriet er gjort muligt ved hjælp af generøs støtte fra Augustinus Fonden, Lizzie og Ejler Ruges Kunstfond og Holstebro Kunstmuseums Venner.

Det er det andet, store Jonatan Meese maleri, som museet erhverver. I foråret 2011 købte museet maleriet ”Das Bildnis des Dr. Fu Manchu im Namen der Ordensburg Commodysssys” fra 2004, som også blev erhvervet med generøs støtte fra privat side.

Jonatan Meese er født i 1970, og er én af Tysklands helt store samtidskunstnere. Han er kendt for sin voldsomme ekspressive malemåde, der ofte folder sig ud i stort format, og som vidner om den næsten overmenneskelige energi, han lægger i sine værker.

Museets ny Meese-billede handler om kunstnerens forhold til sin mor, som bestemt ikke har været uproblematisk, hvad ordet ”madammed” i titlen vidner om. Hovedmotiverne er kunstneren selv iført stor hat og frakke, og moderen, der er repræsenteret ved et stort kvindekøn i midten af billedet. Fotografier af begge indgår også i maleriet.

Billedet er voldsomt og ekspressivt, og den kunstneriske proces’ kropslige udfoldelse fornemmes tydeligt, når man står overfor det. I modsætning til museets første erhvervelse, der er mørkt og dystert, har nyerhvervelsen en mere varm og farvestrålende palet, ligesom billedet har momenter af humor.

I Danmark er Jonathan Messe særligt kendt for sit samarbejde med den internationale anerkendte kunstner Tal R, som Holstebro Kunstmuseum har en stor samling af. Museet har derfor fundet det naturligt, at inddrage Jonatan Meese i sin samling for at cementere museet udsyn imod den nyeste samtidskunst og styrke museets internationale linje.

Billedet er netop ophængt. I øvrigt på dagen, hvor en udstilling med Jonatan Meese åbner på Kunstforeningen Gl. Strand i København.

Peter Haarby
Kunstformidler