Pressemeddelelser 2012

La Santa Muerte er en ny dødskult i Mecixo La Santa Muerte er en ny dødskult i Mecixo

MED DØDEN VED DIN SIDE

Download pressebillede i stort format her

Døden er det eneste sikre, vi har i livet. Der vil vi alle ende. Men forskellige kulturer har hvert deres syn på døden. I Mexico er døden gennem mange år blevet dyrket på ’De dødes dag’. Og inden for de seneste 10 år er helt ny dødskult, der dyrker Dødens Helgen, opstået. På Holstebro Kunstmuseum kan man for tiden se en udstilling med fotografier af mexicaneren Claudia Adeath, der skildrer kulten omkring La Santa Muerte.

Det særlige forhold, befolkningen i Mexico har til døden, er opstået i mødet mellem kristendommen og de gamle indianske religioner. Særligt efter revolutionen i begyndelsen af det 20. århundrede, blev dyrkelsen af døden knyttet tæt sammen med skabelsen af en ny mexicansk identitet.

Den nye dødskult, der er opstået i Mexico, dyrker døden som en helgen. La Santa Muerte er fair, fordi hun tager alle med sig. Hun er attraktiv, fordi hun både er skøn og hæslig, hjælpsom og farlig, glad og gal. Og så er hun en livsnyder af rang, som godt kan forføres til at vente lidt endnu. Så det er bedre at være hendes ven end fjende.

I dag er der rejst over 300 gadealtre for La Santa Muerte blot i Mexico City, hvor titusinder af tilbedere strømmer til de fællesbønner, der arrangeres hver måned. De tilhører den store gruppe af mexicanere, der lever på kanten af loven og livet i landets mest forråede kvarterer og med den morderiske narkokrig, der føres i landet, tæt inde på livet.

I 2002 stødte Claudia Adeath på et gadealter, som var rejst foran hendes hus i Mexico City. Det fotogene, kvindelige skelet var svært at overse. Siden har hun fulgt kultens tilblivelse på tæt hold, mens hendes kamera har indfanget flere og flere gadealtre. Det er blevet til en ekstraordinær rejse gennem et socialt og religiøst laboratorium på kanten af liv og død, som har ført hende til fjerne hjørner i en svær tid i denne moderne storby.

I forbindelse med udstillingen fortæller Regnar Kristensen fra Københavns Universitet om kulten omkring La Santa Muerte onsdag den 10. oktober kl. 19:30. Han har sammen med Claudia Adeath fulgt kulten omkring fra dens start. Som ven af familien bag kultens udbredelse har han et unikt indblik i kultens smertefulde fødsel og videre fremkomst blandt folk der er fanget i Mexicos nuværende voldsspiral.

Titel                    Med Døden ved din side
Tid                      22. september – 6. januar 2013
Sted                    Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2, 7500 Holstebro

Kontakt             Kunstformidler Peter Haarby; ph@holstebrokunstmuseum.dk; tlf. 9742 4518