Åbningstider

Tir-fre: kl. 12-16

Lør-søn: kl. 11-17

Mandage: lukket

Åbent mandag i uge 42

 
  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Pressemeddelelser 2014

Jesper Christiansen: Udsigt fra Rue de la Bucherie 37 over Dalkey. 2013. Privateje Jesper Christiansen: Udsigt fra Rue de la Bucherie 37 over Dalkey. 2013. Privateje

Jesper Christiansen - GO BACK

 
Pressebilleder i høj opløsning kan downloades her

Jesper Christiansen (f. 1955) har sin helt egen position i dansk samtidskunst. Han har siden begyndelsen af 1980’erne udforsket maleriet og dets virkemidler. Fra at have arbejdet formelt og minimalistisk med forhold mellem perspektiv og flade, har han løbende tilført sit maleri flere og flere fortællende elementer. I de seneste billeder maler han det stilfærdige liv på en dansk villavej op i den helt store, klassiske stil på farvestrålende lærreder, med talrige referencer til kunst- og litteraturhistorie. 
 
Fra den 22. februar kan man opleve Jesper Christiansen på Holstebro Kunstmuseum. Udstillingen ’GO BACK’, der vises frem til den 18. maj, er blevet til i samarbejde med Brandts i Odense, hvor den blev vist i perioden 10. oktober 2013 til 2. februar 2014. Udstillingen viser værker fra hele Jesper Christiansens produktion. Dog er hovedvægten lagt på de seneste års produktion.
 
Jesper Christiansen startede sit kunstneriske arbejde i 1980erne, hvor ”De Unge Vilde” huserede. Men i modsætning til deres ekspressive og vilde maleri gav Jesper Christiansen sig til at udforske maleriet som tegn- og formsprog. 
 
Et hovedtema i Jesper Christiansens malerier er rum. I sine tidlige mur- og stolemalerier undersøger han det paradoks det er, at maleriet i princippet er fladt, men at maleren kan skabe illusion af dybde og rum. Det samme gør sig gældende i hans ord-malerier fra begyndelsen af 1990erne. Det er store, farverige billeder, fyldt med ord, bogstaver og byplaner i vilde perspektiver, hvor flere billedlag ligger ovenpå hinanden.
 
I sine seneste billeder arbejder han stadig med rummet som et formelt, malerisk problem. Men samtidigt bliver rummet også til fortælling. Som når han maler grundplanen fra sit barndomshjem sammen med de ting, der var i hjemmets forskellige rum. Billederne bliver på den måde til en fortælling og en kortlægning af hans eget liv.
 
Det er også det tema, han bruger i udsmykningen af foyeren til kronprinseparrets bolig i Frederik VIII’ palæ på Amalienborg fra 2010. Over en grundplan af Amalienborg og en spejling af selve rummet har Jesper Christiansen malet et verdenskort. Det viser de steder, der har tilknytning til Kronprinseparrets liv – bl.a. Danmark, Grønland og Tasmanien – sammen med de ting, der har betydning for parret. På den måde spejler kronprinseparrets dagligdag og historie og den store verden sig i hinanden. 
 
Jesper Christiansens nyeste billeder ser umiddelbart meget anderledes ud end hans tidlige billeder. Men går man tæt på, opdager man hurtigt, at de også handler om forholdet mellem rum og lag som et malerisk problem. Det er en fascination, der går som en rød tråd gennem hele hans værk. 
 
Men lagene er nu ikke kun et malerisk greb. De tilsyneladende tilfældige og tilfældigt anbragte ting i billederne bruger han, på sin helt egen underspillede, tørt humoristiske og finurlige måde, som henvisninger til de mennesker, der har levet i rummene. Lagene får dermed en ekstra fortællende og indholdsmæssig dimension. Og selvom Jesper Christiansens billeder – bortset fra enkelte af de helt tidlige – er mennesketomme, er de mennesker, der har beboet rummene, alligevel tilstede.
 
Jesper Christiansen er født i 1955. Han bor og arbejder i København. Hans malerier hænger på et stort antal museer i Skandinavien. Og han har udført en række offentlige udsmykninger herhjemme. Senest en udsmykning til Københavns Byret med udgangspunkt i filosoffen Søren Kierkegaards liv. Han har været professor ved Det Kgl. Danske Kunstakademi fra 2003 – 2008. Desuden optræder han som populær formidler af kunst i Danmarks Radios Kunstquiz.
 
Fakta
Udstillingstitel: Jesper Christiansen – Go Back
Udstillingsperiode: 22. Februar – 18. Maj 2014
Fernisering : Lørdag den 22. februar kl. 15. Udstillingen åbnes af forfatter, dr. phil. Henrik Wivel. 
Katalog: I forbindelse med udstillingen udgives kataloget ”Jesper Christiansen – GO BACK” med tekst af bl.a. Henrik Wivel og Lisbeth Bonde. 
Kontakt: Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til kunstformidler Peter Haarby – tlf. 9742 4518; mail: ph@holstebrokunstmuseum.dk 
 
Tilbage