Åbningstider


Tir-fre: kl. 12-16

Weekend og helligdage: kl. 11-17

Mandage: lukket
 
Åbent mandag i uge 7 og 42  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Pressemeddelelser 2015

MARTSUDSTILLINGEN I DANSK KUNSTHISTORIE


De var på tværs og i opposition. De dyrkede kunsten for kunstens egen skyld. Og de følte sig forbundet med traditionen. Kunstnerne bag Martsudstillingen – kunstnersammenslutningen, som for tiden portrætteres på Holstebro Kunstmuseum. 
 
Onsdag den 21. oktober kl. 19:30 kan man høre kunstkritikeren og -forfatteren Henning Jørgensen fortælle om sammenslutningen og dens placering i dansk kunsthistorie. 
 
Martsudstillingen blev stiftet i 1951 og eksisterede frem til 1982. Hovedmændene bag sammenslutningen var maleren Ejler Bille og billedhuggeren Erik Thommesen. De havde i 1930’erne og 40’erne været bannerførere for den nye abstrakte kunst, der både var inspireret af surrealismen og ikke-vestlig traditionel kunst.
 
Men efter at de begge havde været med i Cobra-bevægelsen, kom de til den konklusion, at deres kolleger i samtiden kun eksperimenterede for eksperimentets skyld. I stedet ville de løsrive deres kunst fra tidens skiftende modestrømninger, og gøre den tidløs ved at forbinde den med traditionen. 
 
Ejler Bille og Erik Thommesen stiftede martsudstillingen sammen med Poul Ekelund, Arne Johannesen, Erik Ortvad, Harald Leth og Aage Vogel-Jørgensen. Siden kom Viggo Jensen, Knud Lollensgaard, Agnete Madsen, Anna Thommesen, Gertrud Vasegaard og Jeppe Vontillius til. 
 
Medlemmerne arbejdede med maleri, skulptur, billedvævning og keramik. Nogle var abstrakte i deres udtryk – andre figurative. Det var for mange i samtiden underligt, fordi man dengang enten var for eller imod abstrakt kunst. Men det var ikke en vigtig skillelinje for kunstnerne i Martsudstillingen. I stedet mente de, at man i stedet for kunstteorier og ideologier skulle stille kunstværket i centrum. 
 
Det kunstsyn var i stærk opposition til 1950’ernes og 1960’ernes fremherskende holdninger. Men det afskrækkede ikke Martsudstillingens medlemmer fra at holde fast i deres og advokere kraftigt for deres synspunkter i debatten – og det gik ikke altid lige stille af. Martsudstillingen satte med andre ord præg på dansk kunstliv i de godt 30 år sammenslutningen eksisterede. 
 
Foredragsholderen Henning Jørgensen er landets fremmeste kender af Martsudstillingen. Han har kendt flere af Martsudstillingens medlemmer personligt, og har lavet udstillinger om bl.a. Gertrud Vasegaard, Erik Thommesen og Agnete Madsen. Han har desuden skrevet hovedartiklen i udstillingskataloget. Henning Jørgensen er i den brede offentlighed kendt som professoren i arbejdsmarkedsforhold fra Aalborg Universitet, der jævnligt optræder som politisk kommentator i radio og tv.   
 
Fakta
Hvad: Modernisme eller traditionalisme. Martsudstillingen i dansk kunsthistorie. Foredrag ved Henning Jørgensen
Hvor: Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2A, 7500 Holstebro
Hvornår: Onsdag den 21. oktober kl. 19:30
 
Kontakt: Kunstformidler Peter Haarby; tlf.  9742 4518; e-mail: ph@holstebrokunstmuseum.dk
 
 
 
 
Tilbage