Pressemeddelelser 2016

Ravel, Nørgård og Beethoven

Nordic String Quartet spiller musik af Beethoven, Sibelius og Staruring.

Nordic String Quartet blev dannet i foråret 2013. Kvartettens medlemmer er i alderen fra 24 til 35 og kommer fra Færøerne, Danmark, Sverige og Norge
Heiðrun Petersen på violin, Mads Haugsted Hansen på¬ violin, Daniel Eklund på bratsch og Live Johansson på cello.

I juni 2014 blev de med højeste karakter optaget som ensemble ved Det kongelige Danske Musikkonservatoriums Solistklasse, hvor de nu studerer. De har allerede haft en række prestigefyldte koncerter bl.a. Tivoli Festival, Copenhagen Summer Festival og Fanø Sommerkoncerter, og efter invitation fra Kongehuset optrådte de i august 2013 ved kongeparrets årlige sommerkoncert på parrets slot i Caix, Frankrig, hvor de modtog stor anerkendelse for deres spil.

Kvartetten nyder stor respekt for deres samspil og interpretation. De arbejder med, og bliver coachet af, Professor Tim Frederiksen, Lars Anders Tomter og Alexandre Zapolski.

Ravel, Nørgård og Beethoven
Ved koncerten på Holstebro Kunstmuseum spiller kvartetten værker af Ravel, Per Nørgaard og Beethoven.

I sin første og eneste strygekvartet (1902) viser Ravel sig som godt nok Debussys discipel, men samtidig med sit eget tydeligt individuelle særpræg. Den vakte megen opmærksomhed ved sin fremkomst på grund af sit fascinerende klang-og motivspil; det gjorde indtryk, at en ung komponist (28 år) med dette værk havde givet den impressionistiske stil fra Fauré et betydeligt korrektiv. Stravinsky kaldte ham i spøg for ”den schweiziske urmager”, fordi så mange små hjul og tapper i hans musik griber ind i hinanden med fuldendt smidighed og uforlignelig præcision.

Efter 15 års pause genoptog Beethoven i 1823 sin produktion af strygekvartetter, denne gang på bestilling fra Rusland. De spontant opblussende, lidenskabelige udtryk for smerte og trods, som tidligere værker rummede markante eksempler på, er her veget for en større indre beherskelse, en alvorsfuld og værdig tilkæmpet afklaring. En samtidig Wieneranmelder skrev, at ”det herlige kunstværk strålede i blændende glorie”.

Per Nørgaard fortæller selv, at han i sin skoletid på klaver akkompagnerede en kammerat, der spillede cello og opdagede, hvilken mængde af lyd, udtryk og fysisk nærvær der kan frembringes bare af 1 bue, 4 strenge og 5 fingre. I strygekvartetten er han inspireret af den nordiske tone fra Sibelius og Vagn Holmboe.
Før pausen spilles ungdomsværker: Ravel og Nørgaard – i begge tilfælde deres første forsøg med at skrive strygekvartet – efter pausen kommer den modne komponists erfaring med genren. Vi kan se frem til en varieret rejse gennem strygekvartettens univers formidlet af unge passionerede musikere.

Nordic String Quartet blev dannet foråret 2013 ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København. Kvartetten består af fire passionerede strygere, der alle brænder for kammermusik. På trods af kvartettens korte eksistens har de allerede markeret sig på den danske musikscene

Ludwig van Beethoven: Strygekvartet nr. 12 i es-dur opus 127
Maurice Ravel: Strygekvartet i f-dur