Åbningstider


Tir-fre: kl. 12-16

Weekend og helligdage: kl. 11-17

Mandage: lukket
 
Åbent mandag i uge 7 og 42  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Pressemeddelelser 2016

Sophie Hjerl: Uden titel. Fotografi af afrikansk maske set bagfra.2016. Sophie Hjerl: Uden titel. Fotografi af afrikansk maske set bagfra.2016.

VÆREN VÆRKET VERDEN

Udstilling sætter fokus på kulturen som drivkraft i samfundsudviklingen

Download pressebilleder i høj opløsning her
 
Hvad var det, der skabte Holstebros ry som kulturby? Hvilken betydning havde kunsten i den udvikling? Og hvordan kan kunst generelt bidrage til udviklingen af byer og samfund? Det prøver billedkunstneren Sophie Hjerl og historiefortælleren Ingrid Hvass at besvare med udstillingen VÆREN VÆRKET VERDEN, som åbner på Holstebro Kunstmuseum lørdag den 24. september.   
 
VÆREN VÆRKET VERDEN tager fat om de grundsten, som blev lagt for kulturbyen Holstebro for 50 år siden. Her blev Alberto Giacomettis skulptur ’Kvinde på kærre’ stillet op. Og helt frem til i dag har den været en vigtig del af Holstebros identitet. 
 
Det er også i 1966, at det hidtil ukendte og eksperimenterende Odin Teatret kommer til byen og skaber stor forundring. Holstebro Kunstmuseums etablering er i fuld gang og museet indvies året efter, bl.a. med visningen af Poul Holm-Olsens afrikanske samling. Det er begivenheder, der markerer starten på det, der er blevet kendt som Kulturmodel Holstebro. En kulturpolitisk og visionær satsning, der satte Holstebro på landkortet som foregangskommune inden for kunst og kultur.
 
Som optakt til udstillingen har Holstebros borgere i foråret 2016 fortalt Sophie Hjerl og Ingrid Hvass om deres oplevelser med kulturen gennem de 50 år. Det er sket på en række fortællecaféer på Holstebro Kunstmuseum, Holstebro Museum og Odin Teatret. 
 
Med baggrund i disse fortællinger har de to kunstnere skabt en totaliscenesættelse med lyd, lys og video af museets Færchfløj. Den centrale udstillingssal byder på en omfattende og sansemættet videoinstallation. Den suppleres i de øvrige rum med skulpturer, lydfortællinger og 2-dimensionelle værker. 
 
VÆREN VÆRKET VERDEN vil ikke kun beskæftige sig med Holstebros helt særegne historie som fremadskuende kulturby i provinsen. Den vil også reflektere over kunst og kultur som en iboende og universel kraft i alle samfund til alle tider. Dermed vil udstillingen også bidrage til en dynamisk og udvidet forståelse af kunsten i dens fortidige, nutidige og fremtidige skikkelse. Og til at åbne op for de erkendelser, som følger af: Væren med værket i verden!
 
I forbindelse med udstillingen er der planlagt en række arrangementer med foredrag, paneldiskussion og artist talk. Der afholdes workshops for skoler, som vil skabe fremtidsbyen ’METROBRO’ – Holstebro i år 2036 til udstillingen. 
 
Elever fra Forfatterlinjen på Dansk Talentakademi, vil i løbet at udstillingsperioden udvikle en ’NEAR FUTURE STORY’. Første linje skrives på væggen i udstillingen i forbindelse med ferniseringen den 24. september. Hver uge i udstillingsperioden føjes nye linjer til. Den samlede tekst læses op i forbindelse med et Fremtidspanel, der afholdes den 26. november.
 
Sophie Hjerl (f. 1971) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi 1993-2000. Hun er desuden cand.mag. i Teori og Formidling (Kunstakademiet, 2002). Hun arbejder i en lang række medier med video som hovedmedie. Sammen med Jeanette Land Schou, Musikteatret Holstebro og Holstebro Kunstmuseum arrangerede hun i 2010-2012 projektet ’Terrain Video - Video på kanten’, hvor der gennem to år blev vist dansk og international videokunst på Musikteatrets storskærm. Hun udstiller hyppigt i ind- og udland.
 
Ingrid Hvass (f.1955) er historiefortæller med base i Holstebro. Hun er uddannet cand.mag. i Dansk og Teatervidenskab fra Københavns Universitet og har været involveret i en lang række kulturprojekter. 1999-2002 var hun fortæller og skuespiller i Teatret Om, professionel historiefortæller fra 2003 og kunstnerisk leder af Fortællefestivalen på Nørre Vosborg fra starten i 2006 til 2012. I 2011 åbnede hun Fortælle Galleriet i Holstebro og hun er en del af Nordisk Teaterlaboratorium.
 
VÆREN VÆRKET VERDEN er blevet til i et samarbejde mellem Sophie Hjerl, Ingrid Hvass, Odin Teatret, Holstebro Museum, Marens Venner og Holstebro Kunstmuseum. Udstillingen har modtaget generøs støtte fra Holstebro Kommune, Grosserer L.F. Foghts Fond, Færch Plast og Århus Filmværksted.
 
Fakta
Hvad: VÆREN VÆRKET VERDEN – Udstilling skabt af billedkunstner Sophie Hjerl og historiefortæller Ingrid Hvass
Hvor: Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2A, 7500 Holstebro
Hvornår: 24. september – 4. december 2016
Kontakt: Kunstformidler Peter Haarby; ph@holstebrokunstmuseum.dk; tlf. 9742 4518
 
Tilbage