Åbningstider


Tir-fre: kl. 12-16

Weekend og helligdage: kl. 11-17

Mandage: lukket
 
Åbent mandag i uge 7 og 42  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Pressemeddelelser 2018

JEAN MARC ROUTHIER og JULIE STAVAD - ASTRID NOACKs LEGAT PÅ HOLSTEBRO KUNSTMUSEUM


Download pressebilleder i høj opløsning her

Hen over sommeren 2018 præsenterer Holstebro Kunstmuseum to soloudstillinger med ny dansk samtidskunst. Udstillingerne vises i forbindelse med uddelingen af Astrid Noacks Legat, som de to kunstnere Jean Marc Routhier og Julie Stavad har modtaget henholdsvis sidste år og i år. 
 
Jean Marc Routhier | To Whom it May Concern: “pensé pour le petit-déjeuner”
Jean Marc Routhier (f. 1987) modtog Astrid Noacks Legat i 2017. Han er uddannet fra Billedhuggerskolen ved det Kongelige Danske Kunstakademi i 2015 samt Universität der Künste i Berlin. Udstillingen er kunstnerens første på et dansk kunstmuseum, og består af en række nyproducerede værker.
   
Routhier arbejder konceptuelt i sin kunstneriske praksis, der indbefatter eksperimenterende tilgange til både skulptur, laserprint og tekst. Værkerne er kendetegnet ved en syntetisk og særegen stoflighed. Ofte gennemløber de en næsten alkymistisk forvandling gennem krystalliseringer og andre molekylære processer. 
   
Selv drager Routhier her sammenligning med de evigt foranderlige begrebsdefinitioner på online-leksikonet Wikipedia og internettets ofte følelsesladede kommentarspor. Routhier er på denne måde interesseret i krydsfeltet mellem den postfaktuelle virkeligheds informationsstrømme, politik, menneskelige følelser og begær.  
 
Julie Stavad | Stille stykke. Lille Mund
Julie Stavad (f. 1987) er udvalgt af Astrid Noacks Legatfond som dette års legatmodtager. Stavad dimitterede fra Det Jyske Kunstakademi i 2015, og har siden 2013 deltaget i en lang række udstillinger. Stille stykke. Lille mund er hendes første soloudstilling på et kunstmuseum, og alle værkerne er produceret specifikt til museets store særudstillingssal i Færchfløjen. 
   
Stavads skulpturer og skulpturelle installationer bringer kroppen i spil gennem skalaspring, stoflige kontraster og gennem en udfordring af vores hverdagserfaringer. Udstillingen rummer vægobjekter af blandede og beskedne materialer såsom stearin, gips, keramik, stof og skrift, der indrammer og kontrasterer de mere strømlinede skulpturer af cortenstål, som Stavad placerer på gulvet – sammen med os. 
   
En over to meter lang granitmund uden krop trænger sig ligeledes på i udstillingsrummet som et overdimensioneret udsagn, der er forstummet. Stavad arbejder med skulpturelle grundproblemstillinger, og fremhæver i det hele taget selve formgivningen og kroppens bearbejdende spor i materialet.  
 
Astrid Noacks Legat
Astrid Noacks Legatfond blev stiftet i 1955, året efter kunstnerens død. Fondets formål er at forvalte arven efter Noack ved at hædre de bedste unge danske kunstnere gennem legatuddelinger. Det gælder i særlig grad billedhuggere og kunstnere, der arbejder i krydsfeltet mellem skulptur, rum, sanselighed og krop. 
   
Fondet udgør således en akse for én af dansk kunsts store og usædvanlige skikkelser; billedhuggeren Astrid Noack (1888-1954). Hun blev uddannet billedskærersvend i 1910, og rejste i 1920erne til Paris for her at samle inspiration og videreuddanne sig. Noack var dertil første kvindelige medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen i 1933 – og i 2006 blev hun sågar som den eneste kvinde repræsenteret i den mandsdominerede Danske Kulturkanon. 
   
Holstebro Kunstmuseum har i dag over 50 værker af Noack i samlingen. Blandt andet på grund af denne tyngde valgte Legatfondet i 1982 at deponere en lang række af kunstnerens originale gipsmodeller, skitser og arkivalier på museet: Astrid Noacks Studiesamling. Udvalgte elementer herfra kan opleves på udstillingen sammen med en præsentation af de syv kunstnere fra Holstebro Kunstmuseums samlinger, der tidligere har modtaget Astrid Noacks Legat: Erik Thommesen, Torvald Westergaard, Lisbeth Nielsen, Erland Knudssøn Madsen, John Olsen, Martin Erik Andersen og Emil Westman Hertz.
   
Det er fondets bestyrelse, der udvælger legatmodtagerne og uddeler legatet. Bestyrelsen i Astrid Noacks Legatfond består af: Formand Astrid Vestergaard (1995-, Astrid Noacks grandniece); Ellen Hyllemose (2011- , billedkunstner); Anders Bonnesen (2014- , billedkunstner) og René Schmidt (2017- , billedkunstner). 
 
Udstillingerne er støttet af Statens Kunstfond
 
FAKTA
Hvad Jean Marc Routhier og Julie Stavad - Astrid Noacks Legat
Hvornår 9. juni – 16. september 2018 
Hvor Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2A, 7500 Holstebro
 
Fernisering lørdag den 9.juni kl. 15. Udstillingerne åbnes af Martin Erik Andersen og Anders Bonnesen
 
 
 
 
 
 
 
Tilbage