Åbningstider


Tir-fre: kl. 12-16

Weekend og helligdage: kl. 11-17

Mandage: lukket
 
Åbent mandag i uge 7 og 42  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Pressemeddelelser 2019

 

URSULA NISTRUP – From the Pink Sand

 
Sommerfugle der spiser sand, syngende søjler og rejser i tid og rum – det er nogle af de elementer, der indgår i lyd- og billedkunstneren Ursula Nistrups udstilling ’From the Pink Sand’, der åbner den 23. februar på Holstebro Kunstmuseum. Her har kunstneren skabt en sansemættet fremtidsvision, der viser hvilke vidtrækkende konsekvenser menneskets massive indgriben har på Jordens økosystem. 
 
Udstillingen rummer lige dele spekulativ fantasi og virkelighed. Den er en total iscenesættelse af museets udstillingsrum, hvor ørkensandets vindkast, sommerfuglens nerveceller og menneskets høreorganer omsættes til lyde, klangfarver, skulpturer, ord og billeder. 
 
En særlig sommerfugleart, Tzeela, der lever i den Libyske ørken og som kan suge vand ud af sandkrystallerne og dermed overleve i et ugæstfrit miljø, har været én af inspriationskilderne til udstillingen. Tzeela’en er en ny, uforståelig organisme – måske en fantasi – med en tilpasningsevne, der giver håb om, at livet fortsat kan eksistere og overleve på Jorden. 
 
Ursula Nistrup har gennem mange år beskæftiget sig med lyd. Og i udstillingen kombinerer hun lyd og skulptur på forunderlig vis.  Værket Resonating Pillars (2017) består af ti håndstøbte og individuelt bearbejdede porcelænssøjler, der ved hjælp af særligt sensitive mikrofoner opfanger og forstærker udstillingsrummets lyde til bølgende, melodiske klange som et skulpturelt kor.
 
Og i den fotografiske serie Rock Music (2015) har Ursula Nistrup fotograferet nogle særlige granitblokke, som i 1500-tallet blev anvendt til opførelsen af det berømte Vithala tempel i Indien. Stenene har den særlige egenskab, at templets søjler afgiver toner og klange selv ved lette slag. Og i værket Pink Pillars (2018) gengives templets akustiske søjler. 
 
Ursula Nistrup har til udstillingen bl.a. arbejdet sammen med tonemester Peter Albrechtsen, musikeren Cæcilie Trier samt forfatteren Ida Marie Hede. Udstillingens installatoriske elementer er skabt i samarbejde med tekstildesigner Elisabet Flejsborg. 
 
From the Pink Sand er en rejse i tid og rum, der handler om livets opretholdelse. Det er samtidig en udstilling, der i lyset af vores nuværende klimakrise påpeger nødvendigheden af at forstå livet på Jorden i et perspektiv, der ligger ud over menneskets erfaringshorisont.  
 
Parallelt med udstillingen på Holstebro Kunstmuseum viser Kunsthal Aarhus Ursula Nistrups nye film Journey into Deep Materiality. Filmens poetiske billedside tager tematisk og æstetisk udgangspunkt i libysk ørkenglas, hvis kemiske sammensætning indikerer ikke-jordisk oprindelse. Glasset menes at være fremkommet ved et meteoritnedslag for 29 millioner år siden, men man har ikke fundet et krater med en tilsvarende alder. Filmen vedrører dermed grænselandet mellem videnskab og mystik. 

Fakta
Hvad Ursula Nistrup – From the Pink Sand
Hvor Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2a, 7500 Holstebro
Hvornår 23. februar – 19. maj 2019; Udstillingen er åben tirsdag – fredag kl. 12-16: weekend og helligdage kl. 11-17. Lukket mandag – dog undtaget 2. påskedag mandag den 22. april.
 
Fernisering lørdag den 23. februar kl. 15. Udstillingen åbnes af Uffe Gråe Jørgensen, Professor MSO i astrofysik og planetforskning ved Niels Bohr Instituttet.
 
Tilbage