Åbningstider

1. april - 30. juni  
Tirsdag-fredag kl. 12-16
Weekend/helligdag kl. 11-17
Mandag (ikke helligdage)     lukket

Åbningstider

MUSEET ER LUKKET INDTIL VIDERE
   
Tirsdag - fredag Lukket
Weekend Lukket
Mandag (ikke helligdage) Lukket
   

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Pressemeddelelser 2019

 

Cultivating the Empty Field

For at se og downloade pressebilleder fra udstillingen klik her 
 
Lørdag den 8. juni bliver en festdag på Museumsvej. Kl. 15:00 indvier Holstebros borgmester H.C. Østerby museernes nye forplads, der er skabt af billedkunstneren Martin Erik Andersen (f. 1964). 
 
Samme dag åbner Holstebro Kunstmuseum i Færchfløjen særudstillingen ’Cultivating the Empty Field’ med værker af Martin Erik Andersen. 

Ornament inspireret af arabiske mosaikker
Den kunstneriske ornamentbelægning er udført i fire typer granitsten af varierende farve og stoflighed. De danner tilsammen et komplekst 12-stjernet mønster, der er inspireret af stiftmosaikkerne i Ibrahim Agha al-Mustahfizans mausoleum. Mausoleet befinder sig i Aqsunqur-moskeen i Cairo og daterer tilbage til det 17. århundrede. 
 
Astrid Noacks (1858-1954) skulptur Anna Ancher (1939) danner centrum for pladsen og ornamentet. På den måde forholder Martin Erik Andersens værk sig både til museumskompleksets unikke arkitektur og til kunstmuseets samlinger, der som ét af sine fokusområder har fremhævelsen af forbindelserne mellem vestlig og ikke-vestlig kunst. 
 
Om pladsens visuelle udformning udtaler Martin Erik Andersen: ”Ornamentik og mønsterdannelse har historisk set haft en kulturelt overskridende karakter. De er med andre ord til stadighed blevet udvekslet på tværs af religiøse, magtpolitiske og økonomiske skel. Kulturhistorisk set er der ikke en skarp grænse mellem vestlig og østlig ornamentik. Al islamisk ornamentik bygger strukturelt set på euklidisk cirkelslagsgeometri, og har dermed haft et løbende dekorativt feedback til europæisk kultur”.

Pladsen som en ny ankomst til museerne
Martin Erik Andersen har set det som sin opgave at ændre arealet foran museumsvillaen fra at være en praktisk og ordinær ankomst til museerne til at udgøre en imødekommende og æstetisk helhed. Ifølge kunstneren er en plads med en skulptur i midten ”vores højeste positive udtryk for fælles identitet i det udendørs offentlige rum”. 
 
Holstebros nye plads på linje med de fineste pladser i Danmark
Med pladsen har Holstebro og museerne på Museumsvej fået overdraget et enestående kunstværk, der samtidig er på linje med de fineste pladser i Danmark. En seværdighed til gavn for publikum, besøgende, by og egn. Og et symbol der – blandt flere i byen – repræsenterer Holstebros globale udsyn, før og nu. 
 
Forpladsen er skabt i velvilligt samarbejde med Kaj Bech A/S og Søren Andersen Arkitekter og med generøs støtte fra Holstebro Kommune og Ny Carlsbergfondet. 
 
Udstilling, der undersøger sammenhængen mellem syn, krop og rum
Særudstillingen Cultivating the Empty Field består af skulptur, installation, tegning, tekstil og lyd. Her undersøger Martin Erik Andersen forholdet mellem synet, kroppen og rummet som fundamentalt i al billedkunst. Der trækkes på et bredt register af referencer til både kunst- og kulturhistorie, metafysik og skabelsesmytologi. Vestens traditionelle kunst- og rumopfattelse bringes i udstillingen i dialog med aspekter centralasiatiske nomaders tæppetradition, samt billedforbuddet i både islam og jødedommen. På denne måde bidrager særudstillingen med perspektiver på forpladsens mønsterdannelser og betydningslag.

CV – Martin Erik Andersen
Martin Erik Andersen (f. 1964) er uddannet ved El Fonuun-Gamila-akademiet i Cairo (1988-89) og Det Kgl. Danske Kunstakademi i København (1985-92), hvor han også har fungeret som mangeårig professor. Siden sin debut i 1988 har han udstillet adskilligt i både Danmark og udlandet, og han har udført flere større udsmykningsopgaver, heriblandt i Krystallen ved Nykredits hovedsæde på Kalvebod Brygge i København, ved Horsens Kunstmuseum samt i Det Kgl. Biblioteks afdeling ved Københavns Universitet Amager. Han er repræsenteret i samlingerne på Statens Museum for Kunst, Horsens Kunstmuseum, ARKEN – Museum for Moderne Kunst, KUNSTEN – Museum of Modern Art Aalborg, ARoS – Aarhus Kunstmuseum samt Holstebro Kunstmuseum, der ejer adskillige værker af kunstneren. Siden 2001 har Martin Erik Andersen været medlem af kunstnersammenslutningen Den Frie Udstilling, og har bl.a. modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat, Kai Nielsens Mindelegat, Eckersberg Medaljen og Thorvaldsens Medalje – den højeste udmærkelse for en billedkunstner herhjemme.
 
 
Fakta
Hvad Indvielse af museernes nye forplads og åbningen af udstillingen Martin Erik Andersen - Cultivating the Empty Field. 
Taler ved Martin Erik Andersen og formand for Holstebro Kunstmuseums bestyrelse Rasmus Gamst Beltofte. Kunstudsmykningen af forpladsen indvies af Borgmester H.C. Østerby. 
En let anretning serveres af Museumscaféen. Alle er velkomne. Fri entré. 
Hvornår Lørdag den 8. juni kl. 15:00. 
Hvor Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2A, 7500 Holstebro
 
Kontakt Museumsdirektør Anders Gaardboe Jensen; tlf. 9742 4518; mail agj@holstebrokunstmuseum.dk
Eller
Kunstformidler Peter Haarby; tlf. 9742 4518: mail: ph@holstbrokunstmuseum.dk
 
Tilbage