Åbningstider


Tir-fre: kl. 12-16

Weekend og helligdage: kl. 11-17

Mandage: lukket
 
Åbent mandag i uge 7 og 42  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Pressemeddelelser 2019

 

DEA TRIER MØRCH – IND I VERDEN

Når Holstebro Kunstmuseum den 10. august åbner udstillingen Dea Trier Mørch – Ind i verden vil der for mange være tale om et nostalgisk gensyn, mens mødet med Dea Trier Mørch (1941-2001) for andre vil være nyt og øjenåbnende. 
 
Dea Trier Mørch begyndte som billedkunstner. Som 16-årig blev hun optaget på Kunstakademiets ma-lerskole, men hun fik sit folkelige gennembrud som forfatter i 1976 med romanen Vinterbørn. Desuden var hun medstifter af kunstnerkollektivet Røde Mor i 1969. 
 
De grafiske værker på udstillingen er udvalgt i kunstnerens efterladte arkiv og viser hendes engagement i både den nære og fjerne verden, tidens samfundspolitiske agenda og globale begivenheder.
 
Med præsentationen af Dea Trier Mørchs grafiske værker retter Holstebro Kunstmuseum et nyt, fokuse-ret blik på en markant, engageret og politisk kunstner, hvis enkle og nærværende skildringer fra både intimsfæren og samfundslivet prægede særligt 1970ernes Danmark.
 
BILLEDER AF LIVETS BEGYNDELSE
Med Vinterbørn (1976) og billederne af fødsler og fødende kvinder føjede Trier Mørch en helt ny di-mension til en billedkultur, hvor dette almenmenneskelige vilkår har været forbløffende ufortalt. Hvor døden er et udbredt tema i billedkunsten, er livets begyndelse et motiv, som først får større kunstnerisk bevågenhed med feminismen. 
 
Dea Trier Mørchs værker er aldeles ikke berøringsangste, når det kommer til kroppen som menneskets udgangspunkt. Der er en respekt i hendes billeder fra fødegangen, hvor kvindernes perspektiv kommer i centrum for billederne. 
 
Samme værdighed rummer hendes grafiske arbejder i deres samtidsskildringer, hvor vægten ligger på det sociale og kollektive, og hvor dagliglivet bliver indgang til refleksioner over livet – fra fødsel til død.
 
BIOGRAFI — DEA TRIER MØRCH
• Født 1941 i København, død 2001
• 1958-64: Uddannes fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København.
• 1964-67: Studerer på kunstakademier i Prag, Kraków, Skt. Petersborg, Beograd og Warzawa.
• 1968: Vender tilbage til Danmark og debuterer med rejseskildringen Sorgmunter Socialisme med tekst og billeder fra Sov-jetunionen.
• 1969-1977: Medstifter af kunstnerkollektivet Røde Mor, der forener billedkunst, rockmusik og teater, og hvor Dea Trier Mørchs grafiske arbejde spiller en væsentlig rolle.
• 1976: Får sit folkelige gennembrud med romanen Vinterbørn, der følger 18 kvinder på Rigshospitalets fødegang, og udgiver i de følgende år en række romaner.
•1977-1979: Gift med musiker Troels Trier med hvem hun havde fået tre børn.
 
Udstillingen er produceret af Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk i samarbejde
med Holstebro Kunstmuseum. 
 
Efterfølgende vises udstillingen på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, Brandts i Odense og Kunsthall Trondheim.
 
Dea Trier Mørch – Ind i verden ledsages af et rigt illustreret katalog med en grundig introduktion og biografi af udstillingens ku-rator Marie Laurberg, Louisiana Museum of Modern Art. 
 
Om udstillingen på LOUISIANA skrev pressen:
 
KRISTELIGT DAGBLAD ******
””Linoleumssnittets mester” er nu kommet på museum på en fremragende udstilling...”
 
INFORMATION
”Louisiana præsenterer et udsøgt udvalg af Dea Trier Mørchs gode kunst i en udstilling,
der viser hendes eminente evne til at vise det usynliggjorte...”
 
POLITIKEN ♥♥♥♥♥
”Dea Trier Mørchs politiske grafik har en smuk kinddans kørende med popkunsten
på Louisiana”
 
FAKTA
Hvad Dea Trier Mørch – Ind i verden. Udstilling med værker af Dea Trier Mørch.
Hvor Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2A, 7500 Holstebro.
Hvornår 10. august – 27. oktober 2019
 
Fernisering Lørdag den 10. august 2019 kl. 15:00
Taler ved kurator Marie Laurberg (Louisiana Museum of Modern Art) og Thomas Kruse (kunstner, aktivist og tidligere medlem af kunstnerkollektivet Røde Mor) samt musikalsk optræden ved Tobias Trier. Alle er velkomne. Fri entré. En let anretning serveres af Museumscaféen. 
 
Kontakt Museumsdirektør Anders Gaardboe Jensen; tlf. 9742 4518; 
Mail: agj@holstebrokunstmuseum.dk
eller
Kunstformidler Peter Haarby; tlf. 9742 4518; mail: ph@holstebrokunstmuseum.dk
 
Tilbage