Åbningstider


Tir-fre: kl. 12-16

Weekend og helligdage: kl. 11-17

Mandage: lukket
 
Åbent mandag i uge 7 og 42  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Pressemeddelelser 2019

 

Troe og Agtsom | Urolige hjerte

Download pressebilleder i høj kvalitet her

Billedkunstner Kirsten Astrup (f. 1983) har skabt to storstilede filmkabareter med titlerne Troe og Agtsom (2017) og Urolige hjerte (2018), der begge er forførende fortællinger om afviklingen af velfærdsdanmark, om politisk snæversyn og et nationalt fællesskab i opløsning. Fra lørdag den 28. september vises de nu for første gang side om side, når Holstebro Kunstmuseum åbner udstillingen Troe og Agtsom / Urolige hjerte. 
 
Troe og Agtsom henter sin titel fra postvæsnets motto tilbage fra enevældens tid og udspiller sig med lige dele nostalgi, humor og kritisk bid i den nu solgte og nedrevne Centralpostbygning i København. Her følger vi et flamboyant medarbejderkorps, hvis rutinemæssige, højdramatiske og indimellem intrigante gøren og laden bliver et sindbillede på arbejdsmarkedet, hidsig privatisering, forhandlinger af kønsidentitet – og et Post Danmark på sammenbruddets rand. En mezzosopran besynger uheldssvangert det post-danske sind, mens uniformerede natarbejdere danser rundt i kælderen med postpakker, papmaché-instrumenter og tung teatersminke.  
 
I Urolige hjerte blandes fortid, nutid og fremtid i ni tableauer om de danske statsbaner. Filmens mangfoldige rollebesætning af professionelle såvel som amatørskuespillere består af grådige ejendomsspekulanter, dragperformere, togpassagerer, jernbanearbejdere og sågar en dronning. ”Liv, ære og velfærd” lyder omkvædet i én af filmens ørehængende sange, som Astrup selv har komponeret med tekst af Maria Bordorff (f. 1988), der er Astrups faste samarbejdspartner. Formuleringen var engang en fast vending i dansk arbejdsret og betød, at man som lønmodtager havde ret – og sågar pligt – til at nedlægge arbejdet, hvis man var truet på sit liv, sin ære eller sin velfærd. I dag er formuleringen ændret til ”Sikkerhed og sundhed”. En ændring, der tydeligt fortæller om en arbejdskultur og et menneskesyn, der har skiftet spor. 
 
I sin samfundsdebatterende behandling af posten og statsbanerne tager Kirsten Astrup livtag med de helt store fortællinger om sammenhængskraft og visioner for vores fælles fremtid. I bedste kabaretstil fremføres filmenes musikalske dele i hver deres stilart – fra strømlinet pop til patosfyldte arier. Astrup bruger det folkekære og genkendelige, men serverer det i et tvetydigt æstetisk univers, som har politisk spørgelyst, solidaritet og i det hele taget en masse på hjerte.     
 
Troe og Agtsom og Urolige hjerte bygger hver især på et omfattende researcharbejde, som præsenteres på udstillingen i form af en totaliscenesættelse af blandt andet filmenes rekvisitter, VHS-optagelser fra togstewardessernes revyforestillinger, fotografier, diskokugler, en togulykke samt en lang række arkivalier indlånt fra kunstnerne, Danmarks Jernbanemuseum, ENIGMA – Museum for Post, Tele og Kommunikation, Dansk Jernbaneforbund, DSB’s Centralværksted på Otto Busses Vej, Struer Museum samt flere privatpersoner og foreninger. 
 
Kirsten Astrup er uddannet ved Københavns Universitet, Kunstakademiet i Olso og Det Kgl. Danske Kunstakademi. For Troe og Agtsom modtog hun følgende tre hæderspriser: Charlottenborglegatet, Blixprisen og 15. Juni Fondens Hæderspris. Urolige hjerte blev udmærket af Akademiraadet med Franciska Clausen Medaljen for ”et enkeltstående værk af fremragende kunstnerisk kvalitet”, og senest er Astrup og Bordorff blevet tildelt Remmen Fondens Kunstpris 2019.  

 
Herfra hvor vi står
Udstillingen Troe og Agtsom | Urolige hjerte – To filmkabareter af Kirsten Astrup er Holstebro Kunstmuseums bidrag til den regionale satsning ’Herfra hvor vi står – 7 udstillinger om national identitet’, der bygger videre på museumssamarbejdet om Syv Dødssynder i regi af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.  
 
Hvordan forholder vi os til national identitet i dag? Hvilke historiske og kulturelle symboler indgår i den offentlige fortælling om os selv og vores nationalitet? Det er de centrale spørgsmål i de syv udstillinger, der rummer værker fra 1800-tallet og frem til i dag på tværs af kunstneriske genrer. 
 
De øvrige deltagende museer er: Randers Kunstmuseum, Skovgaard Museet, Horsens Kunstmuseum, Glasmuseet Ebeltoft, Skive Museum og Museet for Religiøs Kunst i Lemvig. Yderligere information fås via museernes egne hjemmesider. Udstillingsprojektet ledsages af et gratis magasin, som præsenterer udstillingerne og projektets tema. 
 
’Herfra hvor vi står – 7 udstillinger om national identitet’ er støttet af:  
Europæisk Kulturhovedstad 2017; Region Midtjylland; Det Obelske Familiefond; Genforeningspuljen 2020 og Statens Kunstfond. 
 
Fakta
Hvad     Troe og Agtsom | Urolige hjerte - To filmkabareter af Kirsten Astrup 
Hvor     Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2A, 7500 Holstebro
Hvornår     den 28. september 2019 – 26. januar 2020. 
 
Fernisering lørdag den 28. september kl. 15, hvor kunstnerne vil være til stede. 
 
Kontakt     Museumsinspektør Teresa Østergaard Pedersen; tlf. 9742 4518;
                    mail toep@holstebrokunstmuseum.dk
            Eller
            Kunstformidler Peter Haarby; tlf. 9742 4518; mail ph@holstebrokunstmuseum.dk
 
Arrangementer i forbindelse med udstillingen: 
        Onsdag den 16. oktober kl. 19:30:
                Kirsten Astrups Samfundskritiske filmkabaretter.
                Foredrag ved museumsinspektør Teresa Østergaard Pedersen
 
        Søndag den 5. januar kl. 10:30
        Museumsbrunch – På tværs af Danmark med drag artist Chantal al Arab
 
                Onsdag den 8. januar 2020 kl. 19:30
        Artist Talk med Kirsten Astrup og Maria Bordorff
 
 
Tilbage