Pressemeddelelser 2021

Alt dette er Deres! Albert Mertz 100 år

Når Holstebro Kunstmuseum genåbner på onsdag d. 21. bliver det med en bredspektret særudstilling med kunstneren Albert Mertz (1920-1990).

Fra han debuterede som 14-årig til sin død som 70-årig var Mertz konstant eksperimenterende og stillede de fundamentale spørgsmål ”hvad er kunst?" og "hvilket forhold har kunst til virkeligheden?” I anledning af 100-året for Mertz' fødsel præsenterer udstillingen de mange forskellige sider af hans produktion – og introducerer både kendere og næste generation for en absolut ener i dansk kunst.

Albert Mertz, Fløjtemand (1952). Holstebro Kommune. Foto: Per Andersen. Download pressefotos

Kunsten at favne det vidtfavnende
Et møde med Mertz’ livsværk er som en rejse gennem en række af det 20. århundredes forskellige kunstneriske strømninger. Han er ikke en kunstner, der valgte én retning. Tværtimod opstillede han en lang række mulige kunstneriske valg, og besluttede at tage hele pakken. Han startede allerede som 16-årig på Kunstakademiet i København, og har siden haft et konsekvent undersøgende forhold til kunsten. Hans værker har en enorm spændvidde og strækker sig fra figurative malerier til abstrakte geometriske kompositioner; fra banale hverdagsmotiver til teoretiske manifester; fra legende dadaistiske skrammelskulpturer til stringent konceptkunst i blå og rød; fra tegning og maleri, over collage og assemblage til bøger, eksperimentalfilm og udsmykninger. Faktisk skabte Mertz Danmarks første eksperimentalfilm Flugten i 1942 med Robert Jacobsen i hovedrollen som morder, som også kan opleves på udstillingen.

Mertz efterlod sig hertil en enorm mængde skriftligt materiale, bestående af dagbøger, værkstedsbøger, rød+blå-bøger og skraldebøger – tilsammen kaldet Noteværket. Det er et enestående vidnesbyrd om den kunstneriske proces, og i 1970’erne blev udviklingen af koncepter næsten vigtigere for Mertz end den egentlige værkproduktion. På udstillingen kan man opleve Mertz’ virke i en tematisk gennemgang med 11 afdelinger, der suppleres af seks korte formidlingsfilm, hvor kunsthistorikere, billedkunstnere og ikke mindst Lone Mertz, gift med Albert Mertz 1976-1990, giver hver deres personlige introduktion til kunstneren.

Udstillingsviews: Alt dette er Deres! Albert Mertz 100 år Holstebro Kunstmuseum og Albert Mertz' Noteværk. Foto: David Stjernholm. Download pressefotos

Nedlunkning og genåbning
Udstillingen har stået klar siden d. 20. februar, hvor ferniseringen skulle have fundet sted, men på grund af nedlukningen har den indtil nu ligget øde hen. Nu kan Holstebro Kunstmuseum endelig åbne dørene, og udstillingen møde sit publikum. Dog bliver det i en noget forkortet periode frem til d. 16. maj, hvor den lukker, så det er med at få sat tid af til at opleve udstillingen.

Udstillingen indtager begge etager af kunstmuseets Færchfløj og er den mest omfattende præsentation af Albert Mertz’ værk, museet nogensinde har vist. Ud over værker fra kunstmuseerne i Holstebro og Sorø, der begge råder over store Mertz-samlinger, baserer udstillingen sig på indlån fra syv private samlinger syv offentlige samlinger – herunder Louisiana, Statens Museum for Kunst og KUNSTEN i Aalborg.

Albert Mertz, Døren er åben (1967). Holstebro Kunstmuseum. Foto: Ole Mortensen og Albert Mertz, Signalmand (1982). Sorø Kunstmuseum. Foto: Anders Sune Berg. Download pressefotos

Udstillingssamarbejde

Udstillingen er blevet til i samarbejde med Sorø Kunstmuseum, hvor den blev vist hen over årsskiftet. Sideløbende med udstillingen har Strandberg Publishing udgivet bogen Forskellen er ens – en monografi om Albert Mertz af Camilla Jalving og Christian Hald Foghmar, hvis forskning også har bidraget til udstillingens tematikker. Bogen vil være tilgængelig i museumsbutikken, når udstillingen åbner.

Albert Mertz, Alt dette er Deres! (1962). Sorø Kunstmuseum. Foto: Anders Sune Berg. Download pressefotos

Udstillingsview Alt dette er Deres! Albert Mertz 100 år på Holstebro Kunstmuseum. Foto: David Stjernholm. Download pressefotos

Om udstillingen på Sorø Kunstmuseum skrev pressen:

POLITIKEN ♥♥♥♥♥
”Interessen for nogle kunstnere begynder først at live rigtigt op, flere år efter de selv er døde (…) udstillingen ”Alt dette er Deres! På Sorø Kunstmuseum er en ren genoplivelse.”

BØRSEN ★★★★★
” I år er det 100 år siden Mertz blev født, og det bliver mindet med en særdeles veltilrettelagt udstilling på Sorø Kunstmuseum…”

KRISTELIGT DAGBLAD ★★★★★
”Udstillingen viser at Albert Mertz var en meget vigtig skikkelse i dansk – og dansk kunsts dialog med omverdenen”

Hvad   Særudstillingen Alt dette er Deres! Albert Mertz 100 år
Hvor   Holstebro Kunstmuseum
Hvornår  d. 21.04.2021. Udstillingen løber frem til d. 16.05 2021

Pressefotos   Download pressebillederne her

Udstillingen er kurateret af museumsinspektørerne fra hhv. Sorø Kunstmuseum og Holstebro Kunstmuseum, Helle Brøns og Teresa Østergaard Pedersen, med billedkunstner Lone Mertz som konsulent.
Støttet af: Augustinus Fonden, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Knud Højgaards Fond, Trelleborg Fonden, Toyota-Fonden, Peer Rander Amundsens Legat og Kvadrat.

Kontakt   For yderligere information kontakt venligst kurator, Teresa Østergaard Pedersen, museumsinspektør, ph.d.: toep@holstebrokunstmuseum.dk / 2382 6531