Pressemeddelelser 2021

Foredrag | Rejsen som motiv

Torsdag d. 2. december kl. 19:30 inviterer Holstebro Kunstmuseum indenfor til foredrag i forbindelse med den aktuelle særudstilling GNIST. J.F Willumsen / Olivia Holm-Møller / Asger Jorn. Tag med Holstebro Kunstmuseums samlingsinspektør, ph.d. Teresa Østergaard Pedersen på en billedlig rejse gennem Italien, Spanien og Afrika, når hun fortæller om rejsen som motiv og kontekst for selvudfoldelse blandt kunstnerne i udstillingen.

Olivia Holm-Møller, Rosa bygning med palmer i baggrunden, Marokko, u. år.
Tempera på lærred. Holstebro Kunstmuseum. Download pressefoto

MED VERDEN SOM PRISME

Aftenens fokus er på Olivia Holm-Møller og Asger Jorn, som begge var globetrottere og nysgerrige efter at opleve fremmede kulturer. At rejse blev en uløselig del af deres liv og arbejde, men på forskellige måder og med meget forskellige udtryk. Foredraget belyser de forskellige betydninger og roller, rejser og fremmede indtryk havde for Jorns og Holm-Møllers kunst. I selve krigsårene, hvor udrejser var en umulighed, trak kunstnerne - fortsat og insisterende - det globale hjem over grænserne, blandt andet gennem tidsskriftet Helhesten, som blev brugt det til at diskutere kunstens rolle i en ny tid. - En tid, hvor idéen om en national kunst for alvor måtte vige pladsen i jagten på nye og bredere fællesskaber.

Asger Jorn, Tunesian Dream (Tunesisk drøm), 1948.Olie på lærred. Museum Jorn / Silkeborg. Download pressefoto

UD I VERDEN - IND I KUNSTEN

Den rejsende kunstner er en kendt figur. Dansk kunsthistorie er fuld af store navne, som har tilbragt lange dele af deres liv i udlandet, og for eksempelvis guldalderens mestre var studierejsen til Rom en obligatorisk del af enhver kunstnerisk skoling. I slutningen af 1800-tallet var Paris blevet gravitationspunktet for moderne kunstudvikling, og for den forestående generation af kunstnere åbnede verden sig yderligere – også uden for den gamle verdens grænser. J.F. Willumsen (1863-1958), Olivia Holm-Møller (1875- 1970) og Asger Jorn (1914-1973) var sådanne rejsende kunstnere. Deres generation søgte udad, men på andre måder og med andre mål end studierejserne til Rom. De søgte udad for at søge indad – og omvendt. De rejste ud for at finde ny inspiration og udvikle deres egen kunst i overensstemmelse med den moderne virkelighed, der på godt og ondt omgav dem, og i overensstemmelse med de bestemmelser, de hver især udså sig for kunsten – både hjemme og ude. Udlængslen og viljen til at bringe kunsten i spil i globale sammenhænge, at udforske andetheden i både psyke og geografi, er således ikke kendetegnende blot for de enkelte kunstnere, men lå som strømninger i tiden før og efter Anden Verdenskrig.

FAKTA

Hvad   Foredrag | Rejsen som motiv ifm. den aktuelle særudstilling GNIST. J.F Willumsen / Olivia Holm-Møller/ Asger Jorn. v. museumsinspektør Teresa Østergaard Pedersen

Hvor   Holstebro Kunstmuseum. Museumsvej 2A, 7500 Holstebro

Hvornår  Torsdag d. 2. december kl. 19:30 2021. Dørene åbner kl. 19:00

Der vil være mulighed for at bestille kaffe og kage, som kan nydes i pausen, inden vi sætter os til rette i foredragssalen – så mød endelig op i god tid.

Husk at medbringe gyldigt coronapas

Pris
   50 kr. Billetten er gratis for medlemmer af Holstebro Kunstmuseums Venner samt studerende.

Tilmelding er nødvendig – bestil billet her

Pressefotos   Klik på titlerne herunder for at åbne i høj opløsning

Olivia Holm-Møller, Rosa bygning med palmer i baggrunden, Marokko, u. år. Tempera på lærred. Holstebro Kunstmuseum

For yderligere information, kontakt venligst