Åbningstider

Tir-fre: kl. 12-16

Lør-søn: kl. 11-17

Mandage: lukket

Åbent mandag i uge 42

 
  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Anna Thommesen

Anne Thommesen (1908-2004) var selvlært – både som væver og kunstner. Allerede som barn malede hun, men fra 1940’rne blev vævningen, og de kunstneriske muligheder denne teknik bød på, hendes udtryksmiddel. Hun købte sig en væv, og lærte sig at væve og farve garn ved hjælp af planter fra naturen.

I 1943 debuterede Anne Thommesen med kludetæpper på Kunstnernes Efterårsudstilling. I starten var hendes mønstre domineret af enkle, geometriske former – for en del inspireret af fremmede kulturers udtryk. I 1950’erne blev mønstrene mere komplicerede for så igen at blive enkle.

Anna Thommesens billedtæpper er abstrakte. De geometriske mønstre er symmetriske både omkring en lodret og vandret akse. Men bag det abstrakte udtryk var Anna Thommesen inspireret af naturen, hvilket kan ses af titler som ”Efterår”, ”Vinter” og ”Taks”. Billedtæpperne er en slags metaforer for det danske landskab, hvor f.eks. kornmarkerne er landskabets ornament.

Også farverne stammer fra naturen. Både konkret fra de planter, Anna Thommesen farvede sine garner med, men også fra de farver hun oplevede i naturen. Det kunne være farven i en knapt modnet bygmark, der satte processen i gang.

Og det var farven, Anna Thommesen begyndte med, når hun indledte arbejdsprocessen med at male en akvarel af det tæppe, hun skulle til at væve. Farven betingede tæppets mønster og skabte tæppets indre sammenhæng, hvor form, farve og mønster danner en harmonisk helhed. Hun er en fin kolorist – så fin, at det var malerne på Martsudstillingen, der fik udvirket, at hun i blev medlem af sammenslutningen i 1952.

Det var Anna Thommesens oplevelser i naturen kombineret med materialets og teknikkens krav og muligheder, der lå bag hendes billedtæpper. De er summen af, hvad plantefarvede garner, væven, håndværksmæssig kunnen og ånd kan udtrykke kunstnerisk.

Anna Thommesen har lavet en række markante udsmykninger bl.a. den tidligere udsmykning af Landstingssalen på Christiansborg Slot og altertæppe, knæfald og antependium til Roskilde Domkirke. På Holstebro Rådhus findes flere af hendes tæpper.
Anna Thommesen, foto Klaus Holsting