Åbningstider

Tir-fre: kl. 12-16

Lør-søn: kl. 11-17

Mandage: lukket

Åbent mandag i uge 42

 
  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Poul Holm Olsen

Poul Holm Olsen (1920-1990) blev født ind i en fiskerfamilie i Holbæk. Da han var glad for at tegne og male kom han – som mange andre kunstnere på den tid – i malerlære. Via Bizzie Høyers tegneskole blev han i 1949 optaget på Kunstakademiets billedhuggerskole, hvor han fik Einar Utzon-Frank som professor. Skolingen her var klassisk og traditionsbevidst. 
 
I 1954 fik Poul Holm Olsen et fransk statsstipendium, der gjorde det muligt for ham at rejse til Paris. Det blev et ophold, der satte sig afgørende spor i hans kunstneriske liv. 
 
I Paris fandt han de motiver, der de næste mange år optog ham: De prostituerede, byens gamle koner og andre skæve parisiske typer. Poul Holm Olsen arbejdede figurativt og efter levende model. Og selv om det var iagttagelsen, der styrede hans arbejde, var han samtidigt meget optaget af skulpturen som form.
 
Poul Holm Olsen var ikke særlig produktiv. Mange af figurerne arbejdede han på i årevis, før han nåede et tilfredsstillende skulpturelt udtryk. Og han holdt sine arbejder for sig selv. Kun få fik dem at se, og han udstillede yderst sjældent. I 1960’erne stoppede han helt med at lave skulpturer.  
 
Det var også i Paris i 1954, at Poul Holm Olsen begyndte at samle på afrikanske masker og figurer. Han opsøgte loppetorvet ved Port de Clignancourt, og her blev grunden til hans store samling, der omfatter næsten 1000 genstande, lagt. Poul Holm Olsen så ikke de afrikanske masker og figurer som etnografiske eller eksotiske objekter, men som kunstværker på lige fod med klassisk og moderne europæisk kunst.  
 
Derfor var det også naturligt, at kunsthistorikeren Poul Vad, der af Holstebro Kommune havde fået til opgave at opbygge en samling til byens nye kunstmuseum, kontaktede Poul Holm Olsen med henblik på, at dele af hans samling skulle deponeres på Holstebro Kunstmuseum. Poul Vad ville skabe en samling, der afspejlede kunst som et alment fænomen på tværs af kulturer og tid.  
 
Da museet åbnede den 5. maj 1967 indgik et udvalg af Poul Holm Olsens afrikanske genstande på lige fod med dansk kunst og europæisk modernisme i museets udstilling. Og i 1977 testamenterede Poul Holm Olsen hele sin samling til Holstebro Kunstmuseum.  
 
Poul Holm Olsen var samler i klassisk forstand. Han samlede ikke kun genstande fra Afrika men også – blandt meget andet – græske torsoer, kinesiske møbler samt ægyptiske og indiske buster. 
 
I 1955 blev Poul Holm Olsen ansat som lektor ved billedhuggerskolen på Det Kongelige Danske Kunstakademi – en stilling han beholdt til sin død i 1990. Men sin særlige personlighed, sin store viden om kunst og skulptur, skulpturteknikker og ikke mindst patinering af bronzeskulpturer, blev han en vigtig lærer og inspirator for mange af de efterfølgende generationer af billedhuggere. 
 
Poul Holm Olsen