Åbningstider

Tir-fre: kl. 12-16

Lør-søn: kl. 11-17

Mandage: lukket

Åbent mandag i uge 42

 
  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Alberto Giacometti

Alberto Giacometti (1901-1966) blev som allerede helt ung sporet ind på en kunstnerisk karriere gennem sin far Giovanni Giacometti, der var en anerkendt maler i Schweiz i årene omkring århundredeskiftet. Som 18-årig gik Alberto en kort overgang på kunsthåndværkerskolen i Genève, men afbrød uddannelsen for at rejse med sin far til Italien.
 
I 1923 flyttede Giacometti til Paris, hvor han de næste to år fik undervisning af billedhuggeren Antoine Bourelle, hvor han arbejdede efter model. I 1925 udførte han for første gang selvstændige skulpturer. Han arbejdede med forenkling og abstraktion, inspireret af kubistisk og afrikansk skulptur.
 
I slutningen af 1920’erne og begyndelsen af 1930’erne bliver Giacomettis skulpturer stadig mere abstrakte, seksuelt aggressive og primitive under indtryk af surrealismen. Fra midt i 1930’erne vender han igen tilbage til en mere genkendelig skildring af den menneskelige skikkelse.
 
I sine modne skulpturer stræbte Giacometti ikke kun efter at gengive menneskeskikkelsen. Hans skulpturer skulle også gengive oplevelsen af den fysiske og psykiske afstand, der skilte ham fra andre mennesker. Figurerne bliver derfor fjerne, anonyme skikkelser uden individuelle træk. Skulpturerne gengiver ikke konkrete personer, men skildrer mennesket som ren væren eller idé.
 
Giacometti var også en fremragende maler og grafiker. I hans grafiske hovedværk Paris sans fin udført i årene 1958-65, fastholder han i en lang række umiddelbart lette og fragmentariske skitser, sit indtryk af byernes by, som han levede det meste af sit liv i. Serien kan opfattes som en skildring af et døgn i kunstnerens liv – fra den sene morgenmad på fortovscaféen, over arbejdet i atelieret til deltagelse i det hektiske natteliv. Paris sans fin består af 150 litografier. Holstebro Kunstmuseum ejer alle bladene, og netop nu kan hele serien opleves i samlingspræsentationen Alberto Giacometti - Paris sans fin.
 
Giacometti er én af det 20. århundredes betydeligste kunstnere, og hans værk er uadskilleligt forbundet med det moderne menneske og dets opfattelse af sig selv og sin placering i verden. Han hører til én af de kunstnere, der for alvor har præget kunsten i det 20. århundrede. For dansk kunst har Giacometti haft en særlig betydning. Da billedhuggeren Sonja Ferlov i 1936 flyttede til Paris, fik hun atelier tæt på Giacomettis. Gennem ham introducerede hun bl.a. Ejler Bille og Richard Mortensen til den parisiske kunstscene. Det førte til, at flere af tidens markante internationale kunstnere udstillede i København i slutningen af 1930’erne.