Åbningstider

Tir-fre: kl. 12-16

Lør-søn: kl. 11-17

Mandage: lukket

Åbent mandag i uge 42

 
  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

John Olsen

John Olsen (1938-2019) er uddannet håndværksmaler. I 1959 kom han i lære på Den Kongelige Porcelænsfabrik, hvor han i løbet af læretiden fik betroet mere og mere krævende opgaver – blandt andet arbejdede han med at male fugle- og dyremotiver på fabrikkens stel. I 1960 blev han optaget på Kunstakademiets Billedhuggerskole i København. Fra 1965 deltog han også i undervisningen på Grafisk Skole.

John Olsens værker tager udgangspunkt i naturen, som han lever og arbejder i tæt samhørighed med. Her henter han inspiration, motiver og materialer. Ofte griber han fat i undseelige detaljer, som let overses, men som i hans billeder forvandles til strukturer af en helt egen skønhed. I de grafiske arbejder kan det være nærstudier af klipper på Island eller Færøerne, fugleflokke på vandet, eller studier af levende og døde fugle og dyr. I malerier og fotografier kan det være nærstudier af fugle eller snedækket græs.

Naturen leverer også helt konkret materialer til John Olsens værker. Han er en inkarneret samler af indtørrede ådsler, forunderlige grenknuder, dyrekranier og -knogler, udstoppede fugle og fugleæg. Også civilisationens efterladenskaber fra lossepladsen, genstande fundet i loppemarkedets virvar og medicinske præparater i sprit samles og bliver til råmateriale i John Olsens kunstneriske virksomhed.

Alle disse fund sættes sammen i glasskabe, der giver mindelser om tidligere tiders kunstkamre. I disse forundringsskabe og undrekamre, der med deres mylder af genstande næsten ikke er til at overskue, skabes der nye overraskende helheder og betydninger. Farve og stoflighed stilles overfor hinanden, og gør beskueren opmærksom på det smukke i forfaldet.

I John Olsens skildringer af naturens forfald og destruktivitet bliver døden og skrøbeligheden nærværende. Men det er ikke kun det forfærdelige og uhyggelige ved døden, der fokuseres på. Der findes også en art skønhed i døden og forfaldet. På samme måde som døden i naturen er en forudsætning for livets fortsættelse, vækker John Olsen de døde genstande til live og gør dem til kunst.

I 1995 var John Olsen Danmarks repræsentant på Biennalen i Venedig, hvor han blandt andet viste den store skulptur ”Resonans” – inspireret af et bæltedyrsskjold, som man kan se i Undrekammeret. Et bronzeeksemplar af ”Resonans” er udstillet i museets have. På Holstebro Rådhus findes desuden en række af kunstnerens bemalede kakler.

Holstebro Kunstmuseum har præsenteret flere udstillinger med John Olsen: Naturens Kraft (2002) og Kunsten at se (2008). 

Derudover vises John Olsens Undrekammer permanent i museets underetage.

John Olsen, foto Elin Nielsson