Åbningstider

Tir-fre: kl. 12-16

Lør-søn: kl. 11-17

Mandage: lukket

Åbent mandag i uge 42

 
  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Tal R

Tal R (f. 1967) er uddannet på Kunstakademiet i København i årene 1994-2000. Mens han gik her, var han i øvrigt gæsteprofessor på Kunstakademiet i Helsingfors.

Tal R – hvor R’et står for Rosenzweig – er kosmopolit. Han er født i Israel i en jødisk familie med dansk mor og tjekkisk far. Han er opvokset i København, har gået i jødisk skole men levet sin dagligdag i et ærkedansk Valby. Han er kaukasisk gift. Hans identitet er således sammensat af mange forskellige elementer og kulturer.

Det samme kan man sige om hans billeder. Han beskriver sig selv som en posemand, der samler fra byens skraldespande, litteraturen, tegneserier og Nintendo-spil og sin egen personlige historie. De mange elementer indgår på kryds tværs i malerier, tegninger, grafik, collager og bøger.

Billederne ser ved første øjekast ud som en teenagedrengs tegninger på omslaget til sit kladdehæfte – fyldt vilde og voldsomme tegn og betydninger, som man ikke helt ved, hvad man skal stille op med. Er det alvor eller leg?

Der er megen ironi og distance i Tal R’s malerier. ”Malerier er en stor vittighed – alt efter hvordan man flytter rundt på farven kan det hele betyde Kristi opstandelse eller fremmedgørelse i Ballerup”, som han siger. Men under den tilsyneladende infantile og harmløse overflade er der noget vildt og ansvarsløst, noget liderligt og sexet – som en uskyldig teenagefest, der er ved at udvikle sig til en horror-film.

Tal R maler, så det umiddelbart ser sjusket ud. Men man skal ikke tage fejl – billederne er ”realistisk udført med omhu, som en teenagepige, der lægger make-up før hun skal i klubben”. Og i sin komposition flytter han opmærksomheden til billedets kanter og udfordrer dermed det traditionelle centrum i maleriet – det ikke nødvendigvis er det vigtigste.

Trods det umiddelbart højtråbende i hans kunst, er Tal R i mange henseender maler i gængs forstand – stærkt optaget af koloristiske og kompositionelle problemstillinger. Hvordan betones netop denne detalje i forhold til anden og til helheden? Undertiden er billederne længe på vej og med kun små fremskridt. De bliver i øvrigt gerne til serier og ofte er flere serier undervejs på en gang.

Tal R er en af den unge danske kunsts helt store navne internationalt. Allerede mens han gik på Kunstakademiet udstillede han på Louisiana i Humlebæk, og siden har han udstillet over det meste af Europa.

Holstebro Kunstmuseum har gennem årerne opbygget en meget stor samling værker af Tal R. Samlinger består, udover maleri, af tegninger, grafik, skulptur og tekstil. Museets samling præsenteres løbende i nye ophængninger.

Derudover har Holstebro Kunstmuseum flere gange præsenteret udstillingen med Tal R: Viva Ultra (2000), Prints by Tal R (2009) og Tal R, Meese og Richter (2012).  
Tal R, foto HKM