Åbningstider


Tir-fre: kl. 12-16

Weekend og helligdage: kl. 11-17

Mandage: lukket
 
Åbent mandag i uge 7 og 42  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Aktuelle

Åben til 16. maj 2021 Alt dette er Deres! Albert Mertz 100 år


Fra han debuterede som 14-årig til han døde som 70-årig var den danske kunstner Albert Mertz konstant eksperimenterende og stillede de fundamentale spørgsmål ”hvad er kunst?" og "hvilket forhold har kunst til virkeligheden?” I anledning af 100-året for Mertz' fødsel vil udstillingen repræsentere de mange forskellige sider af hans produktion.

 

Se fotos fra udstillingen her 


Et møde med Mertz’ (1920-1990)  livsværk er som en rejse gennem en række af det 20. århundredes forskellige kunstneriske strømninger. Han forfulgte sine kunstneriske tanker gennem at hav af forskellige medier og udtryk: Fra surrealisme, over film, abstrakt realisme, collage, assemblage, popkunst, konceptuelt maleri og på skrift i artikler og notesbøger.


Albert Mertz, Alt dette er Deres! (1962). Sorø Kunstmuseum. Foto: Anders Sune Berg

Udstillingstitlen Alt dette er Deres! er taget fra et af Albert Mertz’ pop-inspirerede malerier. Titlen antyder dels hans brug af reklamer og deres salgsretorik, og dels hans insisterende henvendelse til beskueren.

 Albert Mertz, Fløjtemand (1952). Holstebro Kommune. Foto: Per Andersen
 

Rød + blå
I løbet af sin produktion undersøgte Mertz på forskellig vis kunstens væsen bl.a. ved at forenkle maleriet og reducere det til de enkelte bestanddele: figurer, strukturer, penselstrøg, farver, former og rammen. Omkring 1970 havde han kogt maleriet ned til farverne rød og blå, der siden blev hans genkendelige signatur.
 

Albert Mertz, Signalmand (1982). Sorø Kunstmuseum. Foto: Anders Sune Berg

De to farver kunne betyde alt og intet, alt efter konteksten og beskuerens associationer. Det, der stod tilbage, var kunstens evne til at stille spørgsmål til beskueren og dens konkrete nærvær i rummet. Værkerne skulle aktivere beskueren ved at rykke ved vores forventninger til kunsten og få os til at tænke med.
 


Albert Mertz, Døren er åben (1967). Holstebro Kunstmuseum. Foto: Ole Mortensen
 
Det rene og det urene
Udstillingen er lagt tematisk an frem for kronologisk. Temaerne bevæger sig, ligesom Albert Mertz’ kunst, mellem det man kan kalde det rene og det urene. I det rene maleri holdt han sig til ren maling på lærredet inden for billedets rammer – eller til et rent koncept som for eksempel hans rød + blå-projekt. I de urene værker har ikke-kunstmaterialer fra virkelighedens verden invaderet kunsten i collager og assemblager. Det rene og det urene blev brugt sideløbende og tilpasset de forskellige perioder, hans kunst gennemgik, indtil han til sidst forenede dem i værker, hvor det rene røde og blå blev malet på hverdagsgenstande.
 

Albert Mertz, Bemalet tv-apparat (1988). Sorø Kunstmuseum. Foto: Lea Nielsen

Udstillingssamarbejde
Udstillingen er et samarbejde mellem Sorø Kunstmuseum og Holstebro Kunstmuseum.
 
Sideløbende med udstillingen har Strandberg Publishing udgivet bogen Forskellen er ens - En monografi om Albert Mertz af Camilla Jalving og Christian Hald Foghmar, hvis forskning også har bidraget til udstillingens tematikker. 
Bogen vil være tilgængelig i museumsbutikken, når udstillingen åbner.
 
Alt dette er Deres! Albert Mertz 100 år
Holstebro Kunstmuseum 20. februar – 16. maj 2021
Tidligere vist på Sorø Kunstmuseum 26. september 2020 - 31. januar 2021
 
 
 
Tak til fondene
 
Augustinus Fonden
 
Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond
 
Knud Højgaards Fond
 
Trelleborg Fonden
 
Toyota-Fonden
 
Kvadrat
Tilbage