Aktuelle

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ - Børsen

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ - Kristeligt Dagblad

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ - Jyllands-Posten

Udstillingen tegner et portræt af tre betydningsfulde og særegne danske kunstnere, som her for første gang sættes i stævne i relation til hinanden. Jens Ferdinand Willumsen (1863-1958), Olivia Holm-Møller (1875-1970) og Asger Jorn (1914-1973) har hver især leveret væsentlige bidrag til det 20. århundredes kunstneriske udvikling.

De var bekendt med hinandens arbejde og delte udforskningen af farvens ekspressive og energifyldte kvaliteter. Eksistensens grundvilkår og menneskets forhold til historie, myte, landskab og kosmos er et gennemgående ledemotiv hos dem alle, ligesom de deler et kosmopolitisk udsyn.

Olivia Holm-Møller har et langt liv, hvor hendes værk udfolder sig i mange faser, men med en sjælden sammenhængskraft i det ekspressive udtryk, der er hendes særlige kendetegn. Hun er en ener som kunstner og klar i mælet om sin placering i skabelseshistorien. Hun skriver: ”Jeg er en gnist i den store brand. Jeg har ild i mit indre.”

Den tolv år ældre J.F. Willumsen, der er et af Holm-Mølles kunstneriske forbilleder, har fra sin karrieres begyndelse viljen til at søge egne veje. Willumsen er et dynamisk midtpunkt i dansk kunstliv i sin ungdom, hvor hans æstetiske vildskab og hektiske kunstproduktion påvirker omgivelserne markant. Der skrues op for farve og kraft som aldrig før i dansk kunst.

Den abstrakte, men figurativt funderede kunstner, Asger Jorn, er nysgerrigt optaget af at skabe nye relationer og sammenhænge i kunsten. Selvom han deltager i adskillige internationale udvekslinger af kunstneriske ideer og praksisformer, forbliver han tro mod de kunstnere, som har modet til det egenartede. Jorn henter energi fra både det kosmiske og det oplevelsesnære. Ligesom han i lighed med Holm-Møller og Willumsen arbejder med mytologiske såvel som psykologiske motiver.

Fælles for de tre kunstnere er, at de giver sig i kast med følelsesmæssige udtryk. De er ikke tilbageholdende, men synlige i deres brug af den ekspressive farvekraft og et fornyet malerisk sprog, der for første gang introduceres her som en samlet kraft: Gnist.

Olivia Holm-Møller, Morgen, u.å. Foto: Ole Mortensen

GNIST. J.F. Willumsen / Olivia Holm-Møller / Asger Jorn er kurateret af billedkunstner og forfatter Erik Steffensen og skabt i samarbejde med Kunstforeningen GL STRAND, hvor den præsenteres i perioden d. 26.6. - 31.10.2021.

Udstillingen er støttet af: