Tir-fre: kl. 12-16

Åbent mandag i uge 42

Aktuelle

5. november 2022 - 16. april 2023 Olivia Holm-Møller - Raderinger

Olivia Holm-Møllers (1875-1970) raderinger er et højdepunkt i det 20. århundredes danske kunst. Holstebro Kunstmuseum ejer tryk af de fleste af de mere end 200 raderinger, hvoraf omkring en tredjedel er udvalgt til denne udstilling.

Raderingerne
Olivia Holm-Møllers raderinger er koldnålsraderinger, der er ridset direkte i zinkplader. De tidligste findes kun i hendes egne ret primitive tryk, de senere også professionelt trykt i 1961.

De godt 200 forskellige raderinger er ikke fordelt jævnt kronologisk. Der er et mindre antal, der umiddelbart falder mellem, men tidsmæssigt kan de overordnet inddeles i tre grupper: en lille gruppe prøvende og usikre raderinger fra 1908-09, en meget stor gruppe med adskillige mesterværker fra omkring 1934, og en lille snes motiver fra rejser foretaget i 1949-51, de fleste fra Ægypten.

Motivverden
De enkle, ridsede landskaber, portrætter, dyr og arbejdende mennesker fra hjembyen Homå på Djursland i 1934 er et monument over landboernes liv og verden, i lighed med en serie af badende i Vesterhavet ved Søndervig fra samme tid, der står som en hyldest til glæden og tilværelsen under solen.

Raderingernes simple billedverden er renere og mere ukompliceret end den, der kendes fra hendes alvorligere malerier fra 1930’erne og 40’erne. Men deres fortællinger rummer ofte en forbløffende og sjældent set monumentalitet i det lille format – som om Olivia Holm-Møller i de knivskarpt sikre tegninger i zinkpladerne har arbejdet helt frit og uden noget forventningspres, hverken fra hende selv eller omverdenen.

På niveau med de største
Der kan ligge et helt verdenssyn gemt i hver lille radering. Med et minimum af streger karakteriserer hun det jordbundne livsgrundlag på landet ved et tospands kraft foran en høstvogn, suverænt ridset, overbevisende og alligevel uden nogen form for realisme, men med en egen  forenkling og lethed på niveau med de største. På samme måde som hun kan nedlægge årtiers emancipa­tion og livslyst i en simpel fremstilling af to unge kvinder, der går på stranden med vinden i håret.

Bogudgivelse
Samtidig med udstillingen udkommer bogen Olivia Holm-Møller – Raderinger og kunstnerliv forfattet af kunsthistorikeren Lennart Gottlieb. Heri beskrives og fortolkes raderingerne i sammenhæng med forandringerne i Olivia Holm-Møllers tilgang til menneskene og verden gennem et ekstraordinært langt liv som kunstner, først som billedhugger og siden især som maler. Alt sammen akkompagneret af et væld af aldrig før sete fotografier fra Holm-Møllers og hendes nærmeste families fotoalbum.

Der er udgivet mindre monografier og udstillingskataloger om Olivia Holm-Møllers kunst fra begyndelsen af 1940’erne og til de allerseneste år, men denne bog om hendes raderinger og kunstnerliv er den første mere dybtgående om hendes kunst. Bogen udgives på Holstebro Kunstmuseums Forlag i kommission hos Forlaget Frydenlund.

Udstillingen og bogen er støttet af: