Åbningstider

Tir-fre: kl. 12-16

Lør-søn: kl. 11-17

Mandage: lukket

Åbent mandag i uge 42

 
  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Aktuelle

Erró (Gudmundur Gudmundson): Uden titel. (Venus og Space Shuttel). 1980. Privateje. Foto: Ole Mortensen Erró (Gudmundur Gudmundson): Uden titel. (Venus og Space Shuttel). 1980. Privateje. Foto: Ole Mortensen

20. september - 23. november 2014 Min skat - Kunst i privateje


Udstillingen er  formet som en lystvandring gennem dansk og international kunst fra Cobra til samtidskunst med mere end 170 kunstværker, der befinder sig i private hjem i Holstebro.

Se værker, der vises på udstillingen her

Udstillingen ’MIN SKAT – Kunst i privateje’ er en lystvandring blandt kunstværker, der befinder sig i privateje i Holstebro. Der er tale om værker af anerkendte kunstnere fra perioden 1930 til i dag – i store træk den samme periode, som Holstebro Kunstmuseums samling dækker. Udvalget er i øvrigt bestemt af, hvad kunstmuseet gennem godt 10 år har erfaret om privatejet kunst i byen. Det er med årene blevet til en hel del, og på udstillingen kan ses mere end 150 kunstværker udført af over 50 kunstnere. 
 
Udlånerne har ønsket at være anonyme. Og da heller ikke alle udlånere er egentlige samlere, har museet blandet kortene, så udstillingen viser nogle af de hovedlinjer i dansk og international kunst, som de mange kunstkøbere har interesseret sig for og ikke mindst glædes ved i det daglige. Ikke overraskende er malerier særdeles populære, og de dominerer da også udstillingen.
 
Cobra-kunstnerne er meget yndede i Holstebro og er repræsenteret i mange hjem. Måske ikke så mærkeligt, fordi denne type kunst både er farvestærk og appellerer til fantasien. Desuden er de lykkelige ejere ’vokset op’ med Cobra som den kunst, der var nybrydende og udfordrende. Der er kunstnere som bl.a. Ejler Bille, Henry Heerup, Asger Jorn, Egill Jacobsen og Carl-Henning Pedersen. Det er ikke kun de danske kunstnere i den internationale Cobra-sammenslutning, der er blevet købt ind af. Udstillingen viser også værker af malere som Pierre Alechinsky, Karel Appel, Corneille, Jean Deyrolle og Anton Roosken.  
 
Det forestillingsløse såkaldte gestuelle maleri, som er en udløber af Cobra, er repræsenteret af bl.a. Jens Jørgen Thorsen, født og opvokset i Holstebro, og Jens Birkemose. Abstrakt konkret kunst hører derimod til sjælenhederne. Den var samtidig med Cobra, og som Cobra international i sit udsyn og virke. Kun når de abstrakt konkrete kunstnere er allermest ’cobra-agtige’ i deres udtryk, som f.eks. Robert Jacobsen kan være det, har det vundet ’gehør’.
 
Det figurative i alle dets afskygninger fra det fabulerende over popkunst og realisme til surrealistisk påvirket kunst er fremherskende blandt kunstkøberne. Som den dagdrømmende Wiliam Skotte Olsen, der med sit farvestærke udtryk og meget ’malede’ ansigter, har gjort indtryk på mange. Det samme har de surreelle undertoner hos kunstnere som Arne Haugen Sørensen og Jørgen Haugen Sørensen samt Poul Anker Bech, hvor det surreelle og det realistiske smelter sammen. Også Kurt Trambedach og Jørgen Geisted kredser om verden, som vi kender den. Et fornemt eksempel på popkunst er den internationalt kendte islænding Erró. 
 
Meget overraskende har det været i Holstebro at møde en hel række navne med relation til internationale kunstretninger som Nouveaux Réalistes, Neo-dada og Fluxus, der alle hører til i 1960erne og 1970erne. Centralt for disse bevægelser er en uortodoks anvendelse af materialer, gerne med en humoristisk og ironisk-distanceret holdning. Det er kunstnere som Erik Dietman, Raymond Hains, Al Hansen, Ray Johnson og Daniel Spoerri, der uden tvivl også den dag i dag vil vække opmærksomhed med deres kunstpraksis.
 
Når det drejer sig om kunst fra de seneste årtier, har de såkaldte ’unge vilde’, der brød igennem på den danske kunstscene i løbet af 1980erne, vakt en hel del interesse blandt Holstebros samlere. Uden tvivl fordi de er så udtryksstærke og gerne arbejder figurativt med motiver fra bl.a. storbyen, kunsthistorien og forbrugskulturen. Det er kunstnere som Erik A. Frandsen, Berit Jensen, Michael Kvium, Christian Lemmerz og Lars Nørgård. Mange helt unge kunstnere har også fundet vej til de private hjem f.eks. malerne Kaspar Bonnén, René Holm og Frodo Mikkelsen men også konceptinspirerede kunstnere som Troels Carlsen, Danh Vo og Graham Dolphin.
 
Der findes sikkert flere hjem i Holstebro, med spændende kunst, der kunne have været vist på ’MIN SKAT’. Men museet har ikke haft resurserne til at følge op på en egentlig efterlysning via medierne. Desuden har nogle af de private ejere, museet har været i kontakt med, takket nej, fordi de har været kede af at skulle undvære deres ’skatte’. Alt i alt tegner udstillingen et billede af en by med mange borgere, der har et passioneret forhold til billedkunst.  
 
’MIN SKAT – Kunst i Privateje’ er den ene halvdel af et samarbejdsprojekt med Holstebro Museum, der handler om de skatte og samlinger, der findes blandt private i Holstebro Kommune. Holstebro Museums udstilling har fået titlen ’MIN SKAT – Passion for Ting’, og museet har fundet frem til en række personer, der har opbygget samlinger af alt fra fingerbøl og emaljetøj over samlinger af modelbiler til mere sære og mærkværdige samlinger som f.eks. en samling hullemaskiner.  
 
Tilbage