4. november 2000 - 7. januar 2001 Jonals Co

På samme tidspunkt som fotograferne Man Ray, Laszlo Moholy-Nagy, Albert Renger-Patzsch og Paul Outerbridge i udlandet brød igennem med et nyt fotografisk billedsprog i reklame og kunstnerisk fotografi, lancerede Jonals Co. det moderne fotografi i Danmark.

Firmaet blev grundlagt af Herman Bente i 1926. Firmanavnet, Jonals Co. konstruerede Herman Bente af sine to sønners navne, Jan og Jol. Herman Bente var efter alt at dømme den toneangivende fotograf i firmaet, men alle firmaets fotografer satte firmanavnet under deres billeder. Derfor ved ingen i dag, hvem der i realiteten har taget det enkelte fotografi. Men der er ingen tvivl om, at Jonals Co. dengang repræsenterede en ny stil og en anden fotografisk holdning.

Jonals Co. markerede sig hurtigt ved en klar og elegant stil med dramatiske lys- og skyggevirkninger, interessante opstillinger og billedbeskæringer i deres produkt-, arkitektur-, mode- og dokumentarfotografi.

De forskellige genrer, Jonals Co. arbejdede indenfor, er repræsenteret på udstillingen. Der er billeder af Kay Bojesens legetøj, glas fra Holmegaards Glasværk og anden kendt brugskunst fra perioden. Der er produkt- og reportageoptagelser fra danske industrivirksomheder, arkitekturfotografi af Arne Jacobsens og Vilhelm Lauritzens moderne bygninger, modefotografi taget i forbindelse med stormagasinernes mannequinopvisninger, topografiske optagelser samt en lille samling fotomontager. Endvidere en række fotografier fra tidsskriftet Helhesten, hvor Jonals Co. fjerner sig fra sagfotografiets område og med en surrealistisk billedkavalkade giver beskueren mulighed for at opleve en ny dimension i det abstrakt ekspressionistiske billedunivers end maleri, skulptur og grafik kan byde på.

Når kun få har hørt om Herman Bente og Jonals Co., skyldes det sandsynligvis, at meget af originalmaterialet fra firmaet er gået tabt. En stor samling reklamenegativer blev formentlig ødelagt ved en brand i 1973, og der er kun bevaret meget få papirkopier i offentlige og private arkiver.

Til udstillingen er der fremstillet nye negativer af eksisterende positiver og digitale aftryk af fotografier i tidsskrifter og bøger, hvortil der ikke længere eksisterer noget forlæg. Derudover indeholder udstillingen også en lang række aftryk af originalnegativer fra Danmarks Radio. Der vises omkring 100 s/h fotografier. Udstillingen er produceret af Gl. Holtegaard i samarbejde med Mette Kia Krabbe Meyer. Når Holstebro Kunstmuseum har valgt at vise denne udstilling skyldes det - udover fotografiernes åbenlyse kvaliteter - at Jonals Co. virkede samtidig med Astrid Noack, Ejler Bille, Erik Thommesen og Sonja Ferlov, der alle er så fornemt repræsenterede på museet. Udstillingen Jonals Co. udfolder for beskueren mangfoldige sider af det moderne liv i Danmark og giver således mulighed for at nærme sig andre af tidens æstetiske idealer.

Der er omvisning i udstillingen 15. november kl. 19.30 og 26. november kl. 14.00 ved kunstformidler Lone Erhardsen.