27. oktober 2001 - 2. juni 2002 Naturens kraft. John Olsen

På sin gård i det sydfynske følger John Olsen dagligt på nærmeste hold naturen og naturens gang, og naturen er allestedsnærværende i hans kunst. Yderpunkterne er erindring om naturen og naturen selv i form af, hvad han samler ind her, der og alle vegne - også menneskeskabte ting finder vej til hans værker. John Olsen reflekterer nemlig til stadighed over det skæbnefællesskab, som mennesket nu engang har med naturen.

John Olsen arbejder indenfor en række felter. Blandt de mere traditionelle er skulptur, træsnit, radering og akvarel, der med fornemme eksempler alle er med på udstillingen. Mere usædvanlige er hans ’svedetegninger’, hvor sved og farve blander sig med hinanden på papiret i saunaens altomsluttende favn. Helt udsædvanlige er hans forskellige typer af ’tavler’ og ikke mindst de såkaldte ’skabe’ og ’montre’ fyldt med alskens ting og sager.

Af sidstnævnte slags vises på udstillingen et helt rum – et ”Undrekammer” – hvor man er omgivet af alt muligt fundet i naturen, på markedspladser eller som stammer fra andre samleres nu opløste samlinger. Oplevelsen vil uden tvivl være overvældende, når man træder ind i dette særligt udformede kammer med 3 skabe og 1 montre, hvor udstoppede dyr, indtørrede ådsler, knogler, fugleæg, artefakter og meget mere står tæt-tæt, side om side på den ene hylde efter den anden. John Olsen har komponeret kammeret specielt til udstillingen, og det vil som en helhed indgå permanent i Holstebro Kunstmuseums samling som gave fra Ny Carlsbergfondet.

Af sind er John Olsen lidenskabelig, og han er i sjælden grad sjælelig involveret i sit liv og værk. Udtrykket er ikke overraskende følelsesladet – og selv i de af hans værker, der udelukkende består af indsamlede ting, findes en forunderlig ekspressiv poesi. Livsbekræftende frodighed men også eftertænksomhed går som en rød tråd gennem John Olsens værk, som desuden er karakteristisk ved sit mådehold og sin ’store’ stil. John Olsen formår på overraskende vis at forene naturens kraft med sin egen skaberkraft og dermed i sin kunst at tematisere al tings begyndelse og ende.

Med årene har Holstebro Kunstmuseum opbygget en anseelig samling af kunstnerens arbejder. Med udstillingen præsenteres denne store samling og ikke mindst nyerhvervelserne, der på fornem vis supplerer indtrykket af en ener i dansk kunst. Blandt nyerhvervelserne er skulpturen ”Resonans” også en gave fra Ny Carlsbergfondet – der nu er placeret i anlægget bag museumsvillaen. Skulpturen er i bronze og måler 220 x 390 x 374 cm. En version i træ af skulpturen blev vist på Biennalen i Venedig i 1995, hvor John Olsen med en udstilling repræsenterede Danmark.