15. februar - 21. maj 2003 Glasurstykker med forgreninger

Keramikeren Bente Skjøttgaard viser værker fra de seneste år, hvor hun eksperimenterer med modellerede former, der specielt er lavet til de typer flydende glasurer, hun arbejder med.

Udstillingens vaser og krukker er modelleret i hånden – de buler ud og ind, vender vrangen ud, fortsætter op i bløde rundinger eller vandrette flader. Og de farverige glasurer, der lægges på i tykke lag, løber under brændingen ned af de høje former, samler sig i tykke lag på de vandrette flader eller stivner som dråber på krukkernes kanter.

Bente Skjøttgaard kaster sig i sine ”Glasurstykker” ud i et eksperiment, hvor hun slipper delvist kontrollen og lader materialerne og teknikken overtage styringen. Under brændingen af glasurerne f.eks., hvor kombinationen af krukkernes form og de glasurer hun bruger, gør at farverne løber ind i hinanden og blandes tilfældigt - glasuren nærmest muterer, og får selvstændigt liv.

”Glasurstykkerne” er både dybt forankret i traditionen, samtidigt med at de går til yderligheder. Der bliver eksperimenteret med former og farver helt ud til kanten af det fysisk og keramisk mulige. Samtidigt udfordrer de med deres overeksponering af form og dekoration, keramikkens konventioner og ”den pæne smag”. Men det er netop her ”på grænsen af for meget”, som Bente Skjøttgaard selv udtrykker det, at spændingen opstår.

Som f.eks. i serien ”Gulvvaser” – en veletableret kategori indenfor den keramiske tradition som Bente Skjøttgaard i 2001 satte sig for at forny. De blev helt flade som var de smeltet ud på gulvet. Næste skridt blev glasursøen, med alt hvad dertil hører: Mangroveagtige træer og stubbe langs søens kant, hvor glasuren damper tungt, mystisk og kunstigt. I de seneste arbejder bliver træerne til hele skove af forgreninger, hvor nogle vokser i uregerlige former, mens andre samler sig som vaser. Hele tiden opstår der sprækker og åbninger, som Bente Skjøttgaard må undersøge - de kunne jo have et upåagtet potentiale!